Patriarhul României la Mănăstirea Țigănești

Duminica aceasta, a treia după Sfintele Paști, Biserica ne-a pus înainte chipul femeilor mironosițe. Aflat în mijlocul obștii de la Mănăstirea Țigănești din Ilfov, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit credincioșilor despre curajul mărturisitor al femeilor mironosițe și despre importanța exemplului lor pentru fiecare dintre noi.

„Evanghelia ne arată că ele au un curaj deosebit, o iubire deosebită și o prețuire față de Hristos Care le dă o îndrăzneală de a merge la mormânt la revărsatul zorilor înfruntând orice primejdie și mai ales teama de necunoscut. Aceste femei ne impresionează în primul rând prin curajul lor, un curaj care vine din multa lor iubire și prețuire față de Hristos prin respectul și evlavia lor față de El. În al doilea rând, femeile mironosițe ne arată credința lor că Hristos a înviat. Îndată ce îngerul le-a spus Nu este aici. A înviat ele nu s-au îndoit și nu au mai pus nicio întrebare privitoare la cum a avut loc Învierea. Nu au înțeles cum s-a realizat Învierea lui Hristos, dar au crezut ceea ce le-a spus îngerul”, a spus Preafericirea Sa.

Prin credință, curaj și smerenie, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, femeile mironosițe au devenit adevărați dascăli ai Bisericii.

„Faptul că femeile mironosițe când L-au întâlnit pe Hristos s-au închinat Lui până la pământ și au cuprins picioarele Lui le face pe ele să devină învățători ai noștri privind comportamentul nostru creștin față de Hristos Cel înviat din morți. În Sfântul Altar, Sfânta Masă simbolizează Mormântul lui Hristos din care El a înviat, dar și masa de la Cina cea de Taină, deoarece pe această Sfântă Masă se sfințește Euharistia, pâinea și vinul devin Trupul și Sângele Domnului. De la femeile mironosițe am învățat că atunci când ne apropiem de Hristos Cel răstignit, îngropat și înviat din morți simbolizat de Sfânta Masă din Altar să ne închinăm până la pământ și să sărutăm locul unde au stat picioarele Lui atunci când au stat în mormânt și locul unde El este prezent în modul cel mai intens prin Sfânta Taină a Euharistiei, a Împărtășirii”.

Femeile mironosițe reprezintă icoana Bisericii fiindcă ele și-au pus nădejdea în Dumnezeu.

„Cine ne va prăvăli nouă piatra de pe mormânt ? Întrebarea aceasta se repetă ori de câte ori în viață nu mai primim niciun ajutor de la cei din jur. Cei care ar trebui să ne ajute sunt absenți sau nu mai sunt binevoitori. Și pentru că nu mai era nimeni dintre oameni ca să le ajute Dumnezeu Însuși le-a ajutat prin îngerul Său. Așa se întâmplă adesea când singura speranță pentru un om este credința în ajutorul lui Dumnezeu. Femeile Mironosițe din acest motiv sunt icoana Bisericii care își pune mai întâi nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu și apoi în ajutorul omenesc. De aceea, și zicem Doamne ajută când începem o lucrare. Contăm mai întâi pe ajutorul lui Dumnezeu”.

Femeile Mironosițe au devenit peste timp modele pentru multe femei creștine care au mers pe urmele lor

„Astăzi ne aducem aminte în mod deosebit de toate femeile creștine pentru că Duminica femeilor purtătoare de aromate sau de miruri de mare preț este și Duminica femeilor creștine. Avem o mulțime de mame care au dat naștere la mulți copii. De pildă, doamna Maria Brâncoveanu, soția domnitorului martir Constantin Brâncoveanu a avut 11 copii: 4 fii și 7 fiice. Și când soțul a fost decapitat în 15 august chiar în ziua nașterii lui la vârsta de 60 de ani în 1714 mama acestor copii se afla cu fiicele ei în închisoare tot în Constantinopol și a trăit o durere deosebită. După eliberarea ei și a fiicelor din închisoare doamna Maria Brâncoveanu s-a străduit să aducă osemintele domnitorului martir Constantin Brâncoveanu și să le așeze în biserica sa din București, în Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea lor martirică. Iată, o mamă jertfelnică în sensul că a dat naștere la 11 copii, a fost prezentă în Constantinopol când 4 din copiii ei au fost decapitați împreună cu soțul ei, domnitorul Constantin Brâncoveanu și totuși a păstrat curajul prin credință și a avut o cinstire deosebită față de Biserică, ctitorind lăcașuri sfinte”.

La final, Patriarhul României le-a adresat tuturor femeilor creștine un cuvânt de recunoștință și binecuvântare pentru lucrarea lor benefică în familie, Biserică și societate. Totodată, Preafericirea Sa a felicitat obștea monahală și a oferit mai multe volume recent apărute, iar maicilor și credincioșilor prezenți Pastorala la Învierea Domnului și iconițe.

„Ne gândim astăzi la mulțimea femeilor mame creștine, dar și la mulțimea monahiilor maici și surori din mănăstiri. Ne gândim la mulțimea femeilor care lucrează în spitale îngrijind de bolnavi, la mulțimea profesoarelor de religie și a altor profesoare, la mulțimea asistentelor sociale, la mulțimea femeilor care lucrează în instituții de cultură, în media și în diferite alte compartimente ale societății arătând credința lor în Hristos, dragostea lor față de familie și față de Biserică și bucuria lor de a mărturisi pe Hristos Cel Răstignit și Înviat pentru că simt ajutorul Lui în viața lor. Cu ocazia acestei Duminici a Femeilor Mironosițe dorim să exprimăm felicitări și adresăm mulțumiri și doriri de bine tuturor femeilor creștine, rugându-ne Domnului nostru Iisus Hristos Cel Înviat din morți să ne dăruiască sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai amintit, la final, de colecta pentru ajutorarea creștinilor din Siria, aceasta fiind a doua duminică în care se organizează.

Comentarii Facebook


Știri recente