Patriarhul României a sfințit Biserica „Maica Precista” din Ploiești

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică slujba de resfințire a Bisericii „Maica Precista” din Ploiești, în urma lucrărilor de renovare efectuate asupra lăcașului de cult în ultimii unsprezece ani.

Evenimentul a început cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. La final, Patriarhul Daniel le-a vorbit credincioșilor despre unitatea Bisericii, cu referire la sărbătoarea Duminicii a șaptea după Paști, dar și despre slujba de sfințire a unui lăcaș de cult.

Unitatea Bisericii

Patriarhul României a precizat că Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic sunt cinstiți în această perioadă dintre Înălțarea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt pentru că întrunirea a avut loc în data de 20 mai, dar și ca să arate că „dreapta credință se mărturisește, se menține și se transmite prin lucrarea Duhului Sfânt”.

Făcând referire la textul evanghelic al zilei, Preafericirea Sa a subliniat că „Iisus Hristos nu vorbește despre unitatea Bisericii sub formă de discurs sau predică, ci în stare de rugăciune”. De ce? „Pentru că știe cât de greu, în lumea străbătută de păcat, se poate menține unitatea, comuniunea între oameni și popoare”.

„Evanghelia aceasta ne arată cât de mare e responsabilitatea păstorilor pentru menținerea unității Bisericii”, a spus Părintele Patriarh.

Îndemnul textului evanghelic, potrivit Patriarhului Daniel, este „să păstrăm dreapta credință și să ne rugăm pentru a nu cădea în ispită și a nu ne rătăci”.

„Iar dreapta credință se menține, nu de unul singur, ci de toți împreună. De aceea, Crezul ortodox a fost formulat de către 318 Părinți prezenți la Sinodul I Ecumenic, prin comuniune de gândire și de simțire”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel amintind că Primul Sinod Ecumenic a fixat șapte articole din Crez iar al doilea încă cinci articole.

„În cele 12 articole este mărturisită Sfânta Treime, Taina Bisericii, Taina Botezului și așteptarea învierii celei de obște. În acest Crez este cuprinsă toată Ortodoxia în formă concentrată”.

Patriarhul Daniel a spus că acest Crez este „lumina mântuirii noastre” și că el trebuie cunoscut pe dinafară de toți credincioșii.

Sfințirea lăcașului de cult

În continuare, Patriarhul Daniel a reflectat asupra slujbei de sfințire care urma să fie oficiată. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit și despre istoricul bisericii „Maica Precista” care are o vechime de peste două sute de ani și unde „mii de oameni s-au botezat și cununat”.

„Este important să înțelegem că locul în care noi ne pregătim pentru viața veșnică este biserica – lăcaș de închinare”, a spus Părintele Patriarh.

Preafericirea Sa a explicat că sfințirea începe în exterior, unde se citesc trei evanghelii, și apoi se bate în porțile bisericii care sunt simbolul porților cerești. Patriarhul Daniel a spus că sfințirea Sfintei Mese este partea centrală a târnosirii întrucât aceasta reprezintă Mormântul Mântuitorului, locul Învierii.

Clericii și credincioșii care au sprijinit lucrările efectuate la Biserica „Maica Precista” au primit apoi diverse distincții din partea Patriarhului României.

A urmat cuvântul preotului paroh Ștefan Mușat care le-a mulțumit tuturor celor ce i-au fost alături în slujire.

Vizibil emoționat, preotul a mărturisit bucuria momentului și recunoștința față de Patriarhul Daniel care l-a inspirat în misiune: „Spun ceea ce simt: este o bibliotecă pe picioare. Am fost mulți ani în preajma Preafericirii Sale și am avut șansa să învăț atât de multe iar din ceea ce am învățat de la Preafericirea Sa v-am transmis și dumneavoastră”, le-a spus parohul credincioșilor.

Patriarhul României a oficiat slujba de resfințire a bisericii împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Lăcașul de cult închinat Adormirii Maicii Domnului a primit la resfințire încă două hramuri: „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, întrucât parohia deține fragmente din cinstitele moaște ale celor doi sfinți.

La final, toți credincioșii au fost invitați, potrivit tradiției, să se închine în Sfântul Altar nou sfințit.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente