Patriarhul Miron. 145 de ani de la naștere

Astăzi s-au împlinit 145 de ani de la nașterea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. A văzut lumina zilei pe 18 iulie 1868, la Toplița, în județul Harghita. A studiat la Institutul Teologic-pedagogic din Sibiu și la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta.

„În 1895 obține titlul de doctor în filologie cu o lucrare dedicată vieții și operei Poetului Mihai Eminescu. De remarcat este faptul că această lucrare este prima în literatura română consacrată lui Poetului Mihai Eminescu. În această lucrarea patriarhul Miron Cristea folosește pentru a-l caracteriza o sintagmă care a făcut ulterior carieră în istoria literaturii române numindu-l Luceafărul poeziei românești„, a declarat pentru TRINITAS TV Gheorghe Vasilescu – Arhiva Sfântului Sinod.

A fost hirotonit diacon celib în 1900, călugărindu-se după doi ani și luând numele Miron.

„Ieromonahul Miron Cristea începe să desfășoare acum o susținută activitate în plan cultural. Este unul dintre întemeietorii Băncii Culturale Lumina care își propunea să acorde burse din dobânzi tinerilor români care doreau să urmeze studii universitare, să sprijine financiar familiile românești care doreau să învețe diferite meserii”, a spus Gheorghe Vasilescu.

Miron Cristea a participat și la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918.

„A adus acolo în calitate de episcop al Caransebeșului binecuvântarea Bisericii strămoșești pentru actul Unirii și tot el este cel care aduce la București vestea Unirii fraților de dincoace de munți. Tot lui îi revine misiunea de a fi și primul Întâistătător al Bisericii românești întregite, fiind ales mitropolit primat în decembrie 1919, instalat în scaun în ianuarie 1920”, a mai spus Gheorghe Vasilescu.

În 1925, Biserica noastră este ridicată la rangul de patriarhat, iar Miron Cristea devine primul patriarh al României. În timpul păstoririi sale au fost edificate multe dintre clădirile Centrului eparhial.

Primul patriarh al Bisericii noastre a marcat și cultura românească. La 7 iunie 1919 el devenea membru de onoare al Academiei Române. Totodată, el a acordat o atenție deosebită și politicii externe. A trecut la Domnul la 6 martie 1939, fiind îngropat în Catedrala patriarhală.

Comentarii Facebook


Știri recente