Patriarhul Ierusalimului îşi sărbătoreşte patronul spiritual

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, îşi sărbătoreşte vineri ocrotitorul spiritual: pe Sfântul Mucenic Teofil, unul din cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia.

Patriarhia Ierusalimului ţine calendarul iulian nerevizuit (pe stil vechi). Prin urmare, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia vor fi pomeniţi joi, 22 martie 2018.

Patriarhul Ierusalimului s-a născut în Gargalianoi, Grecia, în anul 1952.

Urmează cursurile şcolii Patriarhale din Oraşul Sfânt, pe care o absolvă în 1970. În data de 28 iunie a aceluiaşi an a fost tuns în monahism de Patriarhul Benedict I al Ierusalimului. În data de 1 iulie 1970 a fost hirotonit diacon, apoi peste 5 ani a primit harul preoţiei.

În perioada 1975 – 1978 a studiat la Facultatea de Teologie a Universității din Atena. La întoarcerea sa în Ierusalim a fost  numit secretar şef la Cabinetul Patriarhal şi profesor la Şcoala Patriarhală de la Ierusalim. Între 1981 – 1986 a studiat la Universitatea din Durham, Anglia.

În 1986 a fost numit secretar al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului şi responsabil al Biroului de Presă al Patriarhiei. În perioada 1991-1996 a slujit ca stareţ al Mănăstirii din Cana Galileii.


Vizita Patriarhului Ierusalimului în România


A fost ales membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ierusalimului în anul 2000, calitate în care a îndeplinit mai multe misiuni (delegat al Patriarhiei Ierusalimului la Moscova, apoi responsabil bisericesc pentru Qatar, apoi membru al Consistoriului Bisericesc şi Mare Eclesiarh al Bisericii Învierii din Ierusalim).

A fost hirotonit Arhiepiscop al Taborului în februarie 2005. În data de 9/22 august 2005 a fost ales Patriarh al Bisericii Ierusalimului şi întronizat în 9/22 noiembrie 2005, cu numele de Teofil al III-lea.

La invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în perioada 24-27 octombrie 2014 Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a fost prezent la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, împreună cu delegația însoțitoare, a participat în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente