Patriarhul Ecumenic s-a întâlnit cu Arhiepiscopul Ieronim al Atenei. Ce au discutat cei doi

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu l-a vizitat luni dimineață pe Arhiepiscopul Ieronim la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Atena.

Cei doi Întâistătători au discutat despre Biserica din Republica Macedonia care în prezent nu are un statut canonic și despre problema autocefaliei Ucrainei.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a decis la sfârșitul lunii mai să analizeze cererea premierului Republicii Macedonia privind restabilirea canonicității Bisericii din această țară.

Discuțiile bilaterale dintre Patriarhul Bartolomeu și Arhiepiscopul Ieronim sunt, așadar, un pas suplimentar pe această temă.

Un alt subiect actual din viața Bisericii Ortodoxe discutat luni, 4 iunie, la Atena a fost acela legat de autocefalia Ucrainei.

În ultima perioadă au fost făcute demersuri pe lângă Patriarhia Ecumenică de către autoritățile de stat de la Kiev și două structuri ecleziale necanonice pentru înființarea unei singure Biserici Ortodoxe locale în Ucraina.

În prezent, la nivel internațional este recunoscută o singură Biserică Ortodoxă Ucraineană canonică și anume Mitropolia de sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Până acum mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale și-au exprimat sprijinul față de Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, dar discuțiile pe tema autocefaliei continuă.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Bisericii Greciei, cei doi lideri religioși au discutat și alte teme de actualitate bisericească.

Patriarhul Bartolomeu era programat să se întâlnească mai devreme cu Arhiepiscopul Ieronim la manifestările legate de proclamarea canonizării Sfântului Iacov Tsalikis în Evia, însă Arhiepiscopul Atenei a lipsit în cele din urmă de la eveniment.

Luni după-amiază, Patriarhul Ecumenic s-a întâlnit cu Președintele elen Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, notează APE MPE.

Întâlnirea dintre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Președintele Republicii Elene Prokopis Pavlopoulos. Foto: Eurokinissi

La Palatul Prezidențial, Președintele Pavlopoulos a exprimat sprijinul deplin al statului grec pentru lucrarea Patriarhiei Constantinopolului de protejare a principiilor și valorilor Ortodoxiei, precum și a inițiativelor de protecție a mediului.

În timpul întâlnirii de la Palatul Maximos din Atena, Premierul Alexis Tsipras i-a mulțumit Patriarhului Bartolomeu pentru eforturile privind soluționarea situației Bisericii din Republica Macedonia, subliniind că aceasta va conduce la un mediu de stabilitate și colaborare în regiune.

Întâlnirea dintre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Premierul grec Alexis Tsipras. Foto: Eurokinissi

Sanctitatea Sa a evidențiat faptul că Patriarhia Ecumenică va lucra pentru păstrarea unității și colaborării panortodoxe în cadrul responsabilităților ei canonice.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa marți la un simpozion internațional dedicat problemelor de mediu organizat de Patriarhia Ecumenică și administrația regiunii Attica.

Comentarii Facebook


Știri recente