Canonicitatea Bisericii din Macedonia va fi analizată de Patriarhia Ecumenică

Catedrala Sfantul Clement de Ohrida din Skopje

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a decis miercuri să analizeze cererea premierului Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei privind restabilirea canonicității Bisericii din această țară.

Potrivit comunicatului emis de secretariatul Sfântului Sinod, Biserica din Republica Macedonia, al cărei statut canonic nu este încă recunoscut de cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, ar urma să primească titlul de „Arhiepiscopia de Ohrida”.

În comunicat se menționează că Patriarhia Ecumenică a hotărât acceptarea solicitării și desfășurarea demersurilor necesare dar numai cu respectarea strictă a normelor istorice și canonice.

În data de 9 noiembrie 2017, Sinodul Bisericii Ortodoxe Macedonene – Arhiepiscopia de Ohrida a transmis o scrisoare Bisericii Ortodoxe Bulgare în care erau menționate trei cereri: 1) recunoașterea statutului canonic al Bisericii Ortodoxe Macedonene de celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale; 2) recunoașterea autocefaliei Bisericii Macedonene; și 3) disponibilitatea de recunoaștere a Bisericii Bulgare ca „Biserică Mamă”.

Reacțiile Patriarhiei Bulgare au fost pozitive, stabilindu-se o Comisie de ierarhi care să poarte discuții cu Bisericile Ortodoxe surori și cu Biserica necanonică din Republica Macedonia.

În luna aprilie 2018, Patriarhul Ecumenic a avut o întâlnire la Constantinopol cu profesori și studenți de la Seminarul Sfântul Clement din Skopje. Printre altele, Patriarhul Bartolomeu a vorbit și despre demersurile Bisericii Bulgare privind canonicitatea Bisericii Macedonene, spunând că sunt greșite.

„Mama tuturor Bisericilor din Balcani este Constantinopolul. Acest lucru îl spune imparțiala istorie”, a afirmat atunci Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Foto: Wikipedia / Public Domain

Comentarii Facebook


Știri recente