Patriarhul Ecumenic la moment aniversar. Sanctitatea Sa împlineşte 77 ani

Patriarhul Ecumenic

Patriarhul Ecumenic împlineşte astăzi 77 ani. Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat Sanctităţii Sale un mesaj de felicitare.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a născut în data de 29 februarie 1940, în insula Imvros (Gökçeada, pe teritoriul actual al Turciei).

Sanctitatea Sa Bartolomeu a studiat la Seminarul de la Halki (Istanbul), Universitatea Gregoriană din Roma, Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi la Universitatea din Munchen (Germania).

În anul 1961, Mitropolitul Meliton de Calcedon l-a hirotonit diacon.

Peste opt ani, în 1969, a fost hirotonit preot de Patriarhul Ecumenic Atenagora, devenind după trecerea la cele veşnice a acestuia principalul colaborator al succesorului său, Patriarhul Dimitrie I.

În anul 1973 a fost hirotonit arhiereu, cu titlul de Mitropolit al Filadelfiei.

În 1990, după mutarea la Domnul a mitropolitului Meliton, devine Mitropolit de Calcedon şi decan al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

În anul 1991, după trecerea la cele veşnice a Patriarhului Ecumenic Dimitrie I, este ales, în unanimitate, în demnitatea de Patriarh Ecumenic, la vârsta de 51 de ani.

Întronizarea sa a avut loc în data de 2 noiembrie a aceluiaşi an.

Patriarhul Ecumenic prezent la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în anul 2010

Sanctitatea Sa a vizitat România în anul 2010. Vizita Patriarhului Bartolomeu a început în data de 26 octombrie și s-a încheiat vineri, 29 octombrie.

În acest timp, Patriarhul Ecumenic a oficiat, împreună cu Patriarhul României, Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, în data de 27 octombrie.  În următoarea zi a participat la Ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Ecumenic a prezidat Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe

În perioada 16-27 iunie 2016, Patriarhul Ecumenic a prezidat lucrările Sfântului și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.

În Duminica Cincizecimii, în data de 19 iunie 2016, Întâistătorii Bisericilor Ortodoxe prezenți în Creta pentru lucrările sinodului au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion.

În cuvântul de învățătură, Sanctitatea Sa a evidențiat că Unitatea Bisericii și a credincioșilor reprezintă misiunea ierarhilor prezenți la sinod.

Unitatea Bisericii Ortodoxe și a credincioșilor ei reprezintă misiunea noastră. Ea este urmată de mărturia Bisericii noastre, pentru ca lumea să vadă reînnoite „lucrările ei bune” – lucrările noastre bune – strălucind puternic și să-L slăvească pe „Tatăl nostru Care este în ceruri”, a spus Patriarhul Ecumenic în cuvântul său.

Sanctitatea Sa  Bartolomeu I este  cel de-al 270-lea Patriarh Ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

 

Comentarii Facebook


Știri recente