Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împlineşte 80 de ani

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împlineşte sâmbătă 80 de ani. 

Date biografice

Patriarhul Bartolomeu s-a născut în 29 februarie 1940 în insula Imvros (Gökçeada, pe teritoriul actual al Turciei).

A studiat la Seminarul de la Halki (Istanbul) la Universitatea Gregoriană din Roma, la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi la Universitatea din Munchen (Germania).

În anul 1961 a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Meliton de Calcedon. În anul 1969 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Ecumenic Atenagora, devenind după trecerea la cele veşnice a acestuia principalul colaborator al succesorului său, Patriarhul Dimitrie I.

În anul 1973 a fost hirotonit arhiereu, cu titlul de Mitropolit al Filadelfiei, iar în 1990, după mutarea la Domnul a mitropolitului Meliton, devine Mitropolit de Calcedon şi decan al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

În anul 1991, după trecerea la cele veşnice a Patriarhului Ecumenic Dimitrie I, este ales, în unanimitate, în demnitatea de Patriarh Ecumenic, la vârsta de 51 de ani. Întronizarea sa a avut loc în data de 2 noiembrie a aceluiaşi an.

Vizite în România

Sanctitatea Sa a vizitat România în anul 2010. Vizita Patriarhului Bartolomeu a început în data de 26 octombrie și s-a încheiat vineri, 29 octombrie.

În acest timp, Patriarhul Ecumenic a oficiat, împreună cu Patriarhul României, Sfânta Liturghiecu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, 27 octombrie, și, de asemenea, a participat la Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 28 octombrie.

De asemenea, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vizitat România şi în toamna anului 2018 când a sfinţit, împreună cu Patriarhul Daniel, Catedrala Naţională. Slujba de sfinţire a fost urmată de prima Sfântă Liturghie oficiată în Catedrala Naţională, slujbă prezidată de Sanctitatea Sa.

Patriarhul Ecumenic a prezidat Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe

În perioada 16-27 iunie 2016, Patriarhul Ecumenic a prezidat lucrările Sfântului și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe. În Duminica Cincizecimii, în data de 19 iunie 2016, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe prezenți în Creta pentru lucrările Sfântului și Marelui Sinod au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion.

În cuvântul rostit, Sanctitatea Sa a evidențiat că Unitatea Bisericii și a credincioșilor reprezintă misiunea ierarhilor prezenți la sinod.
Unitatea Bisericii Ortodoxe și a credincioșilor ei reprezintă misiunea noastră. Ea este urmată de mărturia Bisericii noastre, pentru ca lumea să vadă reînnoite „lucrările ei bune” – lucrările noastre bune – strălucind puternic și să-L slăvească pe „Tatăl nostru Care este în ceruri”, a spus Patriarhul Ecumenic în cuvântul său.

Sanctitatea Sa  Bartolomeu I este cel de-al 270-lea Patriarh Ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente