Patriarhul Daniel: Oamenii care au suferit mult au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a ierta

Patriarhul României a explicat duminică Parabola datornicului nemilostiv și a subliniat, între altele, valoarea imensă a iertării.

„Dumnezeu este mai întâi Milostiv, Iertător pentru cei care au greșit dar se pocăiesc și cer iertare și este Drept și Îndreptător pentru cei care au fost iertați dar nu iartă la rândul lor”, a spus Patriarhul Daniel.

„Iertarea, se cere să fie din inimă, nu una formală, o simplă declarație. Dar iertarea sinceră din inimă adesea presupune o luptă interioară”, a semnalat Patriarhul.

„Sunt oameni care au suferit mult din cauza răutății altora. Aceștia, pentru a ierta sincer pe cei care i-au făcut să sufere, au nevoie de o schimbare interioară a sufletului, au nevoie de ajutorul harului lui Hristos cel Milostiv care, pe cruce fiind, S-a rugat pentru cei care L-au răstignit”.

„Numai Hristos cel Atotmilostiv are puterea de a dărui omului, când este rugat, această iubire milostivă iertătoare pe care o vedem în viața Bisericii în mucenici sau martiri, primul fiind Sfântul Arhidiacon Ștefan”.

„Mucenicii au primit de la Hristos o răbdare deosebită și această harismă, acest dar de a nu răspunde la răutate cu răutate, ci de a răspunde la răutatea celor care îi chinuiau cu bunătatea iertării. De aceea, ei au biruit duhul lumesc al violenței prin iertare și sunt numiți de Biserică «buni biruitori mucenici». Deși au fost uciși fizic sunt considerați buni biruitori pentru că în ei a biruit Duhul lui Hristos cel Milostiv asupra duhului lumesc cel violent și egoist”.

Valoarea iertării

„Iertarea are o valoare imensă, de nedescris, incalculabilă”, a spus Patriarhul României.

„Prin iertare se schimbă relațiile între oameni, în familie, în comunitate, în societate. Prin iertare nu se mai răspunde la răutate cu răutate, ci se pune început nou. Prin iertare se biruiește duhul demonic al răutății, al urii, al vrajbei, al conflictelor, al războaielor și în același timp se schimbă viața și relațiile dintre oameni”.

„Iertarea are o valoare de reînnoire a vieții oamenilor și de arătare a prezenței iubirii milostive și iertătoare a lui Dumnezeu în oameni. Toți oamenii au fost creați după Chipul lui Dumnezeu, dar la asemănarea cu Dumnezeu cel Milostiv și Sfânt au ajuns numai sfinții – cei care s-au pocăit de păcate și cei care prin rugăciune permanentă au adus în sufletul lor prezența iubirii milostive a lui Hristos cel Iertător și Milostiv”.

„Doar moaștele mucenicilor sunt puse în piciorul Sfintei Mese pentru că iubirea lor se aseamănă cel mai mult cu iubirea lui Hristos care i-a iertat pe cei care L-au răstignit”.

„Evanghelia de astăzi, ca evanghelie a iertării, dar și a îndreptării, este o călăuză pentru viața creștină. Ea cheamă pe toți oamenii să cunoască milostivirea lui Dumnezeu, iertarea păcatelor, și, la rândul lor, pentru a fi milostivi ca Dumnezeu, să ierte și ei”.

Patriarhul Daniel a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședintei patriarhale. © Ziarul Lumina

În cadrul predicii referitoare la Pilda datornicului nemilostiv, Patriarhul Daniel a explicat că atunci când păcătuim ne îndatorăm la Dumnezeu pentru că folosim în mod greșit sau negativ darurile pe care El ni le-a dat: gândirea, voința, sentimentul.

Preafericirea Sa a mai spus că dacă noi doar primim iertare dar nu-i iertăm pe alții atunci blocăm iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Ori Dumnezeu, care este Milostiv și ne arată iertare și dărnicie, dorește ca noi să înmulțim, să răspândim, să împărtășim în lume iubirea Lui.

Foto reprezentativă: arhivă © Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente