Patriarhul Daniel: Dumnezeu a dat timpul ca scară duhovnicească. Să sporim cu înțelepciunea, evlavia, credința

Patriarhul Daniel a slujit luni la Catedrala Patriarhală și a vorbit despre sărbătorile primei zile din an.

Preafericirea Sa a explicat că Iisus a venit pe pământ să plinească și să împlinească Legea Veche, de aceea a respectat-o și a desăvârșit-o iar Tăierea-împrejur a fost o pregătire pentru Botezul creștin.

Părintele Patriarh a vorbit apoi despre Iisus la vârsta de 12 ani, conform textului evanghelic al sărbătorii (Luca 2: 20-21; 40-52).

Amintind episodul pierderii copilului Iisus și găsirii Lui după trei zile predicând la Templu, Patriarhul a subliniat că la vârsta de 12 ani, El avea conștiința că nu dreptul Iosif este tatăl Lui, ci Tatăl cel ceresc („De ce era să Mă căutați? Oare nu știați că în cele ale Tatălui Meu trebuie să fiu?”).

„El sporea cu înțelepciunea mai mult decât arăta vârsta Lui fizică. Avea o inteligență neobișnuită”, a precizat Patriarhul Daniel.

„Creștea și fizic, dar în special creștea cu harul înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor, arăta lucrarea dumnezeiască în natura Sa omenească”.

Timpul

„Evanghelia de astăzi ne arată că timpul este diferit pentru oameni: unii pot spori foarte mult într-un an calendaristic iar alții mai puțin. Nu totdeauna vârsta arată și înțelepciunea, ci harul lui Dumnezeu scoate în evidență înțelepciunea celor care se află în permanentă legătură cu El”.

„Evanghelia din ziua întâi a anului nou civil ne îndeamnă să sporim cu înțelepciunea, cu evlavia, cu credința și cu faptele bune cât mai mult pentru că Dumnezeu a dat timpul ca scară de urcare duhovnicească a sufletului spre El”.

„Fiecare om este chemat la viața veșnică și fericirea veșnică depinde mult și de pregătirea pe care am făcut-o în timpul vieții pământești. Cine a adunat în timpul vieții pământești lumină multă prin credință, rugăciune și fapte bune acela va avea și în viața veșnică bucuria continuării și îmbogățirii în lumina harului Preasfintei Treimi”.

În continuare, Preafericirea Sa a prezentat un model de om care a adunat lumină multă în timpul vieții: Sfântul Vasile cel Mare.

Sfântul Vasile

Despre Sfântul Vasile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „a trăit puțin dar a lucrat mult”. Din cei 49 de ani de viață, 9 a slujit ca ierarh. El a fost numit de patrologii occidentali „un latin printre greci” întrucât era foarte ordonat, logic în cuvântări și a îmbinat evlavia liturgică și ajutorarea săracilor.

Patriarhul Daniel a menționat că Sfântul Vasile cel Mare avea rude pe teritoriul Daciei și a cerut la un moment dat unui guvernator moaștele Sfântului Sava de la Buzău.

„El iubea această parte a țării noastre, ceea ce face ca peste 600.000 de români să poarte numele de Vasile sau Vasilica”, a adăugat Preafericirea Sa și a transmis urări de bine celor care își serbează onomastica.

„El este un păstor înțelept, un teolog profund, dar și un om care a ajutat foarte mult pe cei săraci. El a devenit un model de lucrare filantropică atât în Apus, cât și în Răsărit”, a spus Părintele Patriarh amintind de cunoscutul așezământ din Cezareea Capadociei numit mai târziu Vasiliada.

Luna bilanțurilor

În finalul predicii Patriarhul României a vorbit despre noul an civil și a spus că această lună este luna bilanțurilor.

„Noi, creștinii, trebuie să facem bilanțul duhovnicesc: dacă am fost mai buni mai evlavioși, mai credincioși, mai rugători, mai postitori și mai milostivi în anul care a trecut și ne propunem ca în anul în care am intrat să lucrăm mai mult spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea oamenilor”.

După Sfânta Liturghie a avut loc o slujbă de Te Deum și proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente