Patriarhul Antiohiei: Postul Mare este primăvara sufletelor care tânjesc după strălucirea lui Hristos

„Postul Mare este primăvara sufletelor care tânjesc după strălucirea lui Hristos”, a transmis Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei duminică în mesajul său la început de post.

„Este o primăvară în care fiecare suflet înflorește la fel cum face și natura. Este momentul când teribila răceală a păcatului este biruită de calda frumusețe a Învierii. Postul Mare este primăvara sufletelor care au renunțat la mândria fariseică pentru a se înveșmânta în smerenia pascală.”

Patriarhul Antiohiei afirmă în mesaj că, la începutul Postului Mare, „Biserica se roagă într-un glas și strigă din adânc: «Să nu ne rugăm ca fariseul, fraților». Cu aceste cuvinte își începe Biserica imnurile liturgice ale Postului Mare, implorându-l pe Domnul Învierii”.

„Veșmântul sufletului în această perioadă binecuvântată este smerenia”, continuă Preafericirea Sa.

„O rugăciune smerită străpunge inima lui Dumnezeu. Biserica începe laudele din această perioadă proclamând acest adevăr, pentru a ne sugera că Hristos, Mirele sufletului, vrea să ne împodobim sufletele cu smerenia și să ni le înfrumusețăm cu veșmântul lepădării de sine. El tânjește să ne vadă statorniciți în rugăciune smerită, departe de orice ostentație, care este o falsă  spiritualitate populară.”

„Inima Domnului este îmblânzită de atitudinea smerită exprimată de sufletul care strigă: «Miluiește-mă!» Hristos vrea să ne adăugăm sufletele cetei fecioarelor înțelepte, care au ținut aprinsă pentru El candela milei, smereniei și a milostivirii, pregătindu-și ființa pentru ca El să Se sălășluiască în ea prin Duhul Sfânt”, adaugă Patriarhul Ioan.

Întâistătătorul Bisericii Antiohiei nu uită să menționeze, ca întotdeauna, „rana Creștinătății Orientale”, despre care spune că „este încă deschisă și sângerează”. Rana cuprinde toate suferințele oamenilor din comunitățile diverselor denominații creștine din Orient, transmite patriarhul.

Printre aceste suferințe se numără și răpirea, în 2013, a Arhiepiscopilor de Alep, Ioan Grigorie și Paul Yazigi. Patriarhul condamnă tăcerea internațională cu privire la situație și afirmă că sunt înălțate rugăciuni pentru cei doi ierarhi și pentru toți cei răpiți.

„Pășim în arena de lupte a postului într-un moment critic din istoria existenței noastre de creștini din Orient”, mai spune Patriarhul Antiohiei.

„Dacă privim la istoria Bisericii Antiohiei, Biserica, de-a lungul istoriei, nu a căutat niciodată altă protecție decât pe cea a Crucii lui Hristos și nu s-a hrănit cu altă nădejde decât oferită de Hristos. I-a rămas credincioasă de-a lungul veacurilor și și-a păstrat credința. A botezat oameni din întreaga lume în numele Său și a pecetluit numele Său cel sfânt în apostolii Săi. Spunem aceasta pentru a afirma că noi rămânem locului în pământul nostru, din care ne tragem ființa și identitatea.”


Fostul mitropolit de Alep, Paul (Boulos) Yazigi, fratele Patriarhului Ioan al Antiohiei, a fost răpit împreună cu mitropolitul siriac Ioan Grigorie (Yohanna Ibrahim) în 22 aprilie 2013, în timpul războiului civil din Siria.

Sinodul Bisericii Antiohiei, întrunit în 7 octombrie, l-a ales pe Episcopul vicar patriarhal Efrem Maalouli Mitropolit de Alep și a acordat Mitropolitului Paul Yazigi rangul onorific de Episcop de Diyarbakir.

Vezi și:

Foto credit: Patriarhia Antiohiei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente