Patriarhul Antiohiei oficiază o vizită în SUA

Patriarhul Antiohiei efectuează o vizită de două săptămâni în Statele Unite ale Americii. Preafericitul Părinte Ioan a ajuns în America vineri şi, pe parcursul vizitei, va participa la mai multe întâlniri oficiale ce au ca punct central situația delicată a creştinilor din Orient.

Patriarhul Antiohiei va fi prezent astăzi, 24 octombrie, începând cu ora 12:00 (ora SUA), la o conferinţă organizată de Institutul Hudson cu tema: Viitorul creştinătăţii ortodoxe din Siria şi America. În perioada 24-26 octombrie este invitat special al Summit-ului din Washington: Protejarea viitorului creştinilor din Orientul Mijlociu.

Vizita va avea și un caracter pastoral, deoarece PF Ioan se va deplasa în mai multe parohii antiohiene din America de Nord.

Sâmbătă, 21 octombrie

Patriarhul Ioan a oficiat slujba Vecerniei în catedrala Sfinţii Apostoli Petru și Pavel din Washington. Alături de Preafericirea Sa au slujit: IPS Iosif, Mitropolitul Americii de Nord, PS Alexandru de Ottawa, Canada de Est şi New York – ambii din Patriarhia Antiohiei, preoți și diaconi.

În cuvântul său, IPS Iosif a mulțumit Patriarhului Ioan, în numele  credincioșilor, pentru bucuria de a-i vizita și pentru grija pe care Preafericirea Sa o poartă Bisericii Antiohiei.

La rândul său, PF Ioan a evidenţiat misiunea pe care IPS Iosif a desfăşurat-o în cursul păstorii sale în slujba Bisericii Antiohiei și, în special, în cadrul diocezei Americii de Nord. Prezența creștinilor în Orient și rolul acestora în promovarea dragostei în întreaga lume a fost un alt subiect tratat în cuvântul său.

La sfârșitul slujbei, Corala Sf. Roman a parohiei antiohiene din Hunt Valley a susţinut un concert de cântări religioase în limba engleză și arabă.

Duminică, 22 octombrie

Duminica trecută, Patriarhul Antiohiei a prezidat liturghia oficiată în Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel din Washington. Din sobor au făcut parte: IPS Iosif, Mitropolitul Americii de Nord – Patriarhia Antiohiei, IPS Irineu al Americii de Est – Patriarhia Serbiei, Preasfinţitul Părinte Alexandru de Ottawa, Canada de est şi New York – Patriarhia Antiohiei.

În predica sa, PF Ioan a vorbit despre rolul creştinilor din Orient de a clădi punți de legătură între diferite civilizații și culturi. Patriarhul Antiohiei Ioan a evidenţiat că Biserica Antiohiei este ancorată în pământul Orientului și că transmite lumii dorința oamenilor din Orient de a trăi în pace și de a înceta orice formă de terorism și violență.

Patriarhul a subliniat că Biserica Antiohiei dorește să evoce o imagine reală a ceea ce se întâmplă în Orient. Totodată, PF Ioan a atras atenția asupra prigoanei și răpirilor ce au loc împotriva creștinilor în Orient. El a amintit de Mitropoliții de Alep care au fost răpiți în 2012 și a cerut comunității internaționale să intensifice eforturile de a aduce pacea în regiune, mai ales în ceea ce privește Siria.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de parastas pentru vrednicii de pomenire: PS Antonie Khoury și Pr. George Rados.

Sursa: Pagina Oficială de Facebook a Patriarhiei Antiohiei

Traducere: Pr. Gheorghe Costea, preotul comunităţii ortodoxe române din Siria.

Comentarii Facebook


Știri recente