Patriarhii Kirill și Neofit au mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 140 de ani de independență a Republicii Bulgaria

Cu ocazia sărbătorii naționale a Bulgariei, Patriarhul Kirill al Moscovei și Patriarhul Neofit al Bulgariei au slujit sâmbătă un Te Deum la Biserica Nașterea Domnului a Mănăstirii Shipka, construită la poalele munților Balcani centrali în memoria soldaților ruși și bulgari care au murit în timpul războiului de independență ruso-turc.

Sâmbătă, 3 martie 2018, Bulgaria a sărbătorit 140 de ani de la dobândirea independenței și implicit de la eliberarea de stăpânirea otomană, consfințită prin tratatul de pace de la San Stefano, care a marcat încheierea războiului ruso-turc din 1877-1878.

La slujba de mulțumire au fost prezenți președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, președintele Parlamentului bulgar, Tsveta Karayancheva, membrii delegației Bisericii Ortodoxe Ruse, ierarhi și clerici ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, diplomați și invitați din diferite țări.

La sfârșitul Te Deumului, a luat cuvântul Patriarhul Neofit al Bulgariei, care și-a exprimat sentimentele de „bucurie, mândrie și recunoștință” care covârșesc inimile poporului bulgar la aniversarea celor 140 de ani de independență.

„Bucuria libertății sub care am trăit de o sută patruzeci de ani, mândria produsă de evenimentele eroice pe care le comemorăm astăzi și mulțumirea față de Dumnezeu și față de eliberatorii noștri care și-au jertfit viața pentru noi, pentru a elibera poporul nostru ortodox și pentru ca acesta să-și poată croi propriul destin”, a spus sâmbătă dimineață Patriarhul Neofit al Bulgariei potrivit unui comunicat al Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

Preafericitul Părinte Neofit a atras atenția asupra importanței mănăstirii Shipka, care a fost construită ca memorial al eroilor din timpul războiului din 1877-1878, și a spus că biserica Nașterea Domnului „rămâne până astăzi unul dintre cele mai luminoase simboluri și monumente ale prieteniei bulgaro-rusești, ale iubirii noastre comune în Hristos și ale unității ortodoxiei slave”.

„Fie ca memoria eroilor să ne încălzească inimile nu doar în această zi, ci în toate zilele vieții noastre, cu acea iubire divină care, după cuvintele Apostolului, ‘este legătura desăvârșirii’ (Coloseni 3:14). Să nu uităm niciodată ce au făcut frații noștri ortodocși pentru noi. Să ne păstrăm credința ortodoxă ca cea mai de preț comoară și să nu îi schimbăm adevărurile și valorile ei veșnice și perene cu învățături și influențe discutabile și adesea evident dăunătoare”, a îndemnat Patriarhul Neofit în încheierea cuvântului său.

Foto credit: Igor Palkin/Patriarchia.ru

Comentarii Facebook


Știri recente