Pastorala Episcopului de Bălți: La praznicul Nașterii Domnului suntem chemați să venim cu darurile noastre

„Nașterea Domnului este și sărbătoarea darurilor. Dumnezeu oferă omenirii darul Său, Darul cel Mare și cel mai scump – pe Fiul Său, iar noi suntem chemați să răspundem, la rândul nostru, tot cu daruri, pe care să le oferim semenilor noștri”, transmite Episcopul Antonie în Pastorala de Crăciun pe stil vechi.

„Dumnezeu oferă pe Fiul Său, iar noi suntem invitați să oferim din puținul nostru, pentru a ne asemăna cu El. Este ceea ce teologii au numit circuitul darurilor. Răspundem cu daruri la Darul lui Dumnezeu. Darurile noastre le adresăm Pruncului Iisus, dar le oferim semenilor.”

„Le dăruim celor de lângă noi, dar le primește Pruncul Iisus. Așa se explică faptul de ce la Praznicul Nașterii Domnului suntem chemați să venim, și noi, cu darurile noastre. Cu toții ne întrebăm: «Ce vom aduce Ție Hristoase? Că Te-ai născut pe pământ ca om, pentru noi. Fiecare din făpturile cele zidite de Tine mulțumire aduce Ție: îngerii cântarea, cerurile steaua, magii darurile, pământul peștera, iar noi pe Maica Fecioară. Dumnezeule, Cel ce ești mai înainte de veci, miluiește-ne pe noi!» (Vecernia Crăciunului)”, continuă ierarhul în scrisoarea pastorală.

„Către acest Praznic este chemată să vină cu daruri și fiecare instituție, laică sau ecleziastică. Episcopia de Bălți vine și ea cu darurile sale către sărbătoarea Crăciunului.”

Retrospectivă și gânduri pentru viitor

Preasfinția Sa face un scurt bilanț al realizărilor din eparhie. Pe lângă acțiunile social-filantropice și evenimentele culturale dedicate Anului omagial-comemorativ 2023, în Episcopia de Bălți s-au pus trei pietre de temelie – dintre care una la Paraclisul episcopal din Bălți, în jurul căruia vor fi construite noul centrul eparhial și noua catedrală episcopală.

Preasfințitul Părinte Antonie amintește că Episcopia de Bălți este vechea Episcopie a Hotinului, reînființată în urmă cu cinci ani, iar prin aceasta instituția a împlinit anul trecut o sută de ani de existență și reprezentare a românilor ortodocși din aceste ținuturi.

„De aceea, o parte dintre activitățile noastre (conferințe, slujbe, sfințire de biserici și de terenuri pentru viitoarele sfinte locașe al Episcopiei de Bălți ș.a.) s-au referit la acest mare și important eveniment – Centenarul Episcopiei de Bălți”, transmite ierarhul.

Episcopul Antonie le mulțumește, pentru susținere și implicare, atât clericilor, cât și doamnelor din Societatea Femeilor Ortodoxe din cadrul Episcopiei de Bălți și simplilor credincioși.

În Anul omagial 2024, declarat de Sfântul Sinod drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Preasfinția Sa îi îndeamnă pe toți preoții și credincioșii „să descopere importanța ajutorului acordat omului bolnav, înțelegând că în fiecare bolnav suferă tainic Hristos, iar doctorii fără de arginți să ne fie modele de slujire jertfelnică a aproapelui”.

Un nou Crăciun umbrit de război

„Și în acest an, marele Praznic al Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este umbrit de o stare de îngrijorare și teamă. În țara vecină continuă războiul distrugător de case și de vieți omenești. Când undeva mor copii, iar cineva a rămas fără casă și este amenințat cu moartea, bucuria sărbătorii este diminuată”, mai scrie părintele episcop.

„Pruncul Sfânt se naște pentru a arăta dragostea lui Dumnezeu pentru oameni și a aduce pe pământ bucurie, pace și bună înțelegere. Oamenii sunt chemați să trăiască în dragoste ca frații. Egoismul, necredința și ura aduce suferința pe pământ, strică prietenii și tulbură comunități.”

„Episcopia de Bălți, și în acest an, prin clericii și credincioșii săi, a arătat milă creștină față de frații ucraineni refugiați în R. Moldova. Prin Centrul Educațional Anastasis al Episcopiei de Bălți, care zilnic este frecventat de către 55-60 de copii refugiați ucraineni, Episcopia de Bălți a adus mângâiere măcar la o parte dintre acești copii greu încercați de război”, a adăugat ierarhul.

„Folosesc această ocazie pentru a le mulțumi pedagogilor de la Anastasis pentru dragostea și compasiunea arătată confraților noștri ucraineni.”

„Sunt mulți oameni lângă noi care trăiesc în mari lipsuri. Să-i ajutăm după puterea noastră. Ajutorul acordat lor este ajutorul acordat Pruncului Iisus. Să nu-L lăsăm, în aceste zile, pe Pruncul Iisus în frig și în foame”, încheie Preasfințitul Părinte Antonie.


Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului) este eparhie sufragană a Mitropoliei Basarabiei. Cea mai mare parte a comunităților din această eparhie, ca și din Mitropolia Basarabiei, serbează Crăciunul după calendarul nerevizuit (7 ianuarie). Tot pe stil vechi serbează Crăciunul și credincioșii din Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe-Ismail) și a Daciei Felix (Serbia).

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente