Parteneriatul „Cu Hristos în faţa marilor încercări ale vieţii de şcolar“

La Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, în cadrul parteneriatului „Cu Hristos în faţa marilor încercări ale vieţii de şcolar“ încheiat cu Şcoala „Constantin Brâncuşi“, condusă de director prof. Eugenia Marcu, a avut loc marţi, 17 februarie, o întâlnire cu tema „Am nevoie de un model de urmat în viaţă? Unde să-l găsesc?“, informează Ziarul Lumina.

La întâlnirea de la Biserica „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, s-a aflat, alături de elevi, Delia Gâtlan, artist instrumentist (vioară) la Opera Română din Cluj-Napoca şi psiholog. Ea a fost invitată să răspundă la întrebările elevilor clasei a VIII-a A de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, unde este diriginte prof. Diana Cosopescu, şi să poarte un dialog cu cadrele didactice şi cu organizatorii evenimentului de la parohie despre tentaţiile lumii de azi, în încercarea de a afla cum pot fi ajutaţi copiii să găsească, în prezent, adevăratele valori în lumea artei, a internetului şi a televizorului.

Ora de religie s-a ţinut, astfel, în biserică, iar elevii au venit aici însoţiţi de directoarea adjunctă prof. Alina Bărăian, de Daniela Necula, profesoara de religie şi de Stela Timar, profesoara de chimie.

Valoarea lucrului bine făcut

Tema de actualitate a fost aleasă spre folosul copiilor, iar discuţia între artistul şi psihologul invitat şi elevi a fost una plină de conţinut. Dascălii prezenţi şi preoţii parohiei au contribuit la dezbatere, astfel încât adolescenţii să poată distinge adevăratele valori în această lume tulburată, în care sunt promovate, deseori, non-valorile şi sunt încurajate falsele „modele“, nemunca, necinstea şi incultura.

Vocea caldă a invitatei, cuvintele rostite de aceasta au creat o atmosferă frumoasă, iar adolescenţii au învăţat, mai întâi, cât de importanţi sunt „cei şapte ani de acasă“ în formarea lor şi faptul că părinţii trebuie să le fie cei mai buni prieteni. De asemenea, au discutat cu invitata Delia Gâtlan despre importanţa muncii fiecăruia în parte, pentru a da valoare vieţii trăite, despre marele dar de a asculta glasul conştiinţei în luarea deciziilor în viaţă, dar şi despre importanţa ascultării dascălilor şi a Bisericii, prin duhovnicii ei.

Elevii au mai discutat cu Delia Gâtlan despre numeroasele tentaţii ale lumii actuale şi despre pericolele pe care le aduc acestea, între aceste tentaţii fiind şi drogurile, care dau o falsă stare de fericire.

La final s-a concluzionat că valoarea fiecăruia stă în lucrul bine făcut, şi orice meserie ar alege tinerii, aceasta trebuie să fie îndeplinită cu responsabilitate şi cu dragoste pentru că, aşa cum a completat prof. Stela Timar, „în societate e nevoie de intelectuali, dar şi de meseriaşi, de agricultori care îşi respectă slujba lor şi, totodată, pe semeni“.

Având în vedere tema zilei, părintele Nicolae Buda i-a îndemnat pe elevi să aibă în vedere două lucruri: în fiecare zi să citească câteva pagini dintr-o carte de folos pentru ei şi să asculte muzică bună pentru a creşte armonios, adăpându-se din izvorul nesecat al frumosului pe care trebuie să-l cultive şi în sufletele lor. Astfel, copiii au învăţat că Adevărul stă în credinţă, în iubirea curată faţă de cele sfinte, de Biserică strămoşească, de părinţii, de dascălii şi de omul demn, cinstit şi truditor de lângă ei.

Comentarii Facebook


Știri recente