Parohia Harşu din Craiova şi-a cinstit Ocrotitorul spiritual

Credincioşii din Parohia craioveană Harşu au venit şi anul acesta în număr mare pentru a aduce cinstire Ocrotitorului spiritual al sfântului locaş, Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, pomenit de Biserica noastră ortodoxă la 10 februarie. În zi de hram, bucuria sărbătorii a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor a Întâistătătorul Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.

În timpul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, diaconul Valentin Şerban a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Câmpu Mare, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Momentele liturgice ale zilei s-au încheiat prin săvârşirea unei slujbe de Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş.

Sfântul Haralambie, sfeşnicul care ne luminează viaţa

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a prezentat viaţa şi jertfa mucenicească a Sfântului Hralambie, subliniind harul vindecător al acestuia şi faptul că pentru noi este o adevărată lumină călăuzitoare pe drumul spre mântuire. “Viaţa şi faptele Sfântului Mucenic Haralambie ne arată că el este sfeşnicul care luminează, care străluceşte în viaţa noastră, în casele şi familiile noastre şi pretutindeni acolo unde sunt ochi care văd. Pentru că, deşi Sfântul este cunoscut de toată lumea, puţini sunt aceia care pot vorbi cu el în rugăciune, care se împărtăşesc în ziua sa de pomenire, care vin la biserică în această zi. Este cunoscut Sfântul Haralambie printre credincioşi ca ocrotitor al oamenilor împotriva bolilor, îndeosebi a unei boli cumplite, ciuma. Şi dacă el este vindecător pentru suferinţele pricinuite de bolile trupeşti, de bună seamă că este ajutător şi atunci când suntem afectaţi de bolile sufleteşti, de patimi de ocară, cum le numeşte Sfântul Apostol Pavel. Pentru că Duhul lui Dumnezeu a fost întotdeauna prezent şi a lucrat în Sfântul Haralambie. Dovadă că, atunci când a fost chinuit şi batjocorit, legat fiind de stâlpul casei unei femei de moravuri uşoare, acel stâlp a înverzit, arătând că virtutea influenţează până şi lucrurile neînsufleţite când lucrează harul lui Dumnezeu. Noi ne rugăm Sfântului Mucenic Haralambie să ne întăreascî în credinţă şi dragoste şi să e ocrotească pe toţi de ceea ce este rău şi dăunător sufletelor şi trupurilor noastre în această lume”, a spus IPS Irineu.

Biserica “Sfântul Haralambie – Harşu”, scurt istoric

Biserica Harşu este situată în apropierea Pieţei centrale din Craiova, fiind cunoscută după numele ctitorului ei, Aşu Sîn Traian Ot Vrast, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În preajma anului 1800, Aşu avea în antrepriză târgul săptămânal al oraşului, care se întindea pe terenul dintre biserică şi locul pe care este construit astăzi Penitenciarul şi fostul Regiment 26 Rovine. Târgul, aducându-i venituri, a zidit această biserică chiar în apropierea lui. De aceea, în catagrafia bisericilor oraşului Craiova din anii 1813-1815, biserica este înscrisă sub numele „Ot Oborul Târgului“, adică „de afară”. În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul locaş a suferit mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în 2008, la 7 septembrie, când biserica a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu. În ultimii ani, în curtea sfântului locaş a fost ridicată şi o capelă închinată Sfântului Irodion de la Lainici. Lucrarea este integrată într-un amplu complex parohial din care mai fac parte cancelaria parohială, biblioteca şi o sală de conferinţe.

Comentarii Facebook


Știri recente