Parlamentul României va avea o capelă ortodoxă, care va fi inaugurată pe 25 martie

Parlamentul României va avea o capelă ortodoxă care va fi sfințită în data de 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a anunţat luni preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, transmite Agerpres.

Capelă ortodoxă în incinta Parlamentului

„Este vorba de un spaţiu în incinta clădirii Parlamentului. Este vorba de un memorandum care a fost astăzi aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, la solicitarea mea, pentru a identifica acel spaţiu. Am rugat secretarul general să identifice un spaţiu care poate avea această destinaţie, de capelă ortodoxă, în incinta Parlamentului”, a declarat Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

El a menționat că România este printre puținele state din Europa care nu are un astfel de spațiu de rugăciune amenajat în clădirea Parlamentului. „Cred că suntem ultimul Parlament, din Europa cel puţin, care nu are un astfel de spaţiu”.

Legat de funcționalitatea capelei, președintele interimar al Camerei Deputaților a afirmat că instituția se va coordona cu Patriarhia Română atât în privința programului liturgic cât și a personalului clerical care o va deservi.

„Nu cred că va fi vorba de un preot în permanenţă, dar acestea nu sunt chestiuni care ţin de activitatea Camerei Deputaţilor. Vom identifica un spaţiu unde oameni care vor să se roage şi să se închine pot să o facă. Mai toate Parlamentele din lume au un astfel de spaţiu. Activitatea bisericească din incinta acestui spaţiu o stabileşte Patriarhia”, a declarat Alfred Simonis.

Intenția de amenajare a unei capele

Înființarea lăcașului de cult reprezintă o inițiativă mai veche, iar cel mai recent anunț a fost făcut în toamna anului trecut la un eveniment care aniversa 30 de ani de la înființarea Grupului de rugăciune din Parlamentul României.

Președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, a catalogat drept „incredibil” faptul că nu a fost identificată până atunci o încăpere destinată rugăciunii pentru parlamentari și vizitatorii Casei Poporului.

„În această clădire atât de mare este incredibil că nu am reușit până acum să avem destinată o încăpere în care atât parlamentarii, cât și cei care vizitează Parlamentul, să regăsească un loc unde să se roage și unde să ne gândim cu toții că suntem aici în slujba poporului și în slujba lui Dumnezeu”.

Dedicată Sfântului Andrei, Ocrotitorul României

Capela ortodoxă care urmează să fie amenajată în incinta Parlamentului României va fi dedicată Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Alegerea acestui hram subliniază importanța spirituală și simbolismul istoric asociat Sfântului Andrei în contextul național. Această capelă va constitui un loc sacru destinat rugăciunii, aducând în același timp o înaltă recunoaștere a valorilor și tradițiilor ortodoxe în cadrul instituțional al Parlamentului.

Merită menționat că Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul Catedralei Naționale, subliniind astfel o legătură profundă între aceste două lăcașuri de cult construite pe o zonă de unde regimul comunist a demolat sau translat cinci biserici pentru a face loc clădirii Casei Poporului. Este vorba despre:„Alba Postăvari”, „Spira Veche”, „Izvorul Tămăduirii”, „Schitul Maicilor” şi „Mihai Vodă”.

Alegerea Sfântului Andrei pentru a împărtăși ocrotirea asupra Capelei Parlamentului României reprezintă o manifestare a identității spirituale naționale și a unității dintre instituțiile statului și valorile tradiționale religioase. De asemenea, Apostolul Andrei este un sfânt comun pentru mai multe confesiuni religioase.

Patriarhia salută cu bucurie decizia

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a salutat cu bucurie înființarea capelei ortodoxe în incinta Parlamentului României.

„Existența unui spațiu sacru și liturgic în cadrul celui mai înalt for legislativ al țării ține de firescul conlucrării dintre statul român și cultele religioase recunoscute de el, ceea ce reprezintă un dat al democrației și o realitate în toatele statele europene care respectă libertatea religioasă și manifestarea ei publică”, a transmis Vasile Bănescu pentru Basilica.ro.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a menționat că „Arhiepiscopia Bucureștilor va fi responsabilă de coordonarea personalului clerical desemnat să slujească în această capelă, precum și de organizarea și buna desfășurare a programului liturgic al acesteia”.

Citește și: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român

Foto credit: Palatul Parlamentului – Camera Deputaților

Comentarii Facebook


Știri recente