Grupul de Rugăciune din Parlament a aniversat 30 de ani. Instituția va avea curând și o capelă

Grupul de Rugăciune din Parlamentul României a organizat marți ediția națională anuală a evenimentului Mic Dejun cu Rugăciune. Anul acesta, întrunirea a marcat și aniversarea a 30 de ani de la înființarea grupului.

Au participat reprezentanți ai Președinției, membri ai Parlamentului și Guvernului României, lideri din administrație, educație, cultură, diplomație, sănătate, afaceri, reprezentanți ai corpurilor profesionale, ai clerului și ai societății civile din România, împreună cu invitați din Statele Unite și Europa.

Manifestarea a început cu Micul Dejun cu Rugăciune și a fost urmat de Conferința Internațională „Leadership politic în identitate creștină”.

Conferința a debutat cu Imnul Național cântat de artistul Marcel Pavel și Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

În Parlament va fi amenajată o capelă

Președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, le-a mulțumit membrilor Grupului de Rugăciune din Parlamentul României: „Împreună ați reușit să aduceți lângă dumneavoastră cultele religioase din România și instituțiile importante ale societății civile, insuflând în Parlament și nu numai un mesaj general valabil în orice religie, anume acela că politicile publice trebuie să fie expresia valorilor fundamentale ale lumii libere, ale societăților democratice”.

„Sper ca acest parteneriat să se dezvolte și mai mult, pentru că, împreună, mai uniți, mai solidari, putem realiza marile schimbări din societatea românească, schimbări, transformări, prefaceri, primeniri de care cu toții vorbim și pe care le asumăm ca fiind absolut necesare, din perspectiva mea, fără a fi nevoie să concurăm cu o țară sau cu cineva anume, ci să concurăm cu noi înșine, cu responsabilitatea noastră de a face ceea ce ne-a hărăzit Dumnezeu să facem, în funcție de potențialul și de nivelul nostru de ambiție.”

Președintele Senatului a anunțat că va fi amenajată o capelă în Parlamentul României. „În această clădire atât de mare este incredibil că nu am reușit până acum să avem destinată o încăpere în care atât parlamentarii, cât și cei care vizitează Parlamentul, să regăsească un loc unde să se roage și unde să ne gândim cu toții că suntem aici în slujba poporului și în slujba lui Dumnezeu”, a spus el.

În continuare, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis mesajul Președinției: „Vreau să exprim aici aprecierea Administrației Prezidențiale pentru contribuția acestui proiect al dumneavoastră la dialogul constructiv dintre autoritățile publice și cultele din România, prin fructificarea și reliefarea prezenței valorilor creștine în societate și politică”.

„Reiterez, în acest cadru angajamentul, politic al Președintelui Klaus Werner Iohannis, care, în ambele sale mandate, și-a asumat sprijinirea dialogului interinstituțional, interconfesional și interreligios, pentru a servi păcii sociale și binelui comun.”

„Astăzi, în contextul numeroaselor războaie, care aduc în conflict numeroase națiuni, reflecția la dialogul dintre sfera politică și cea religioasă devine stringentă.”

Deschiderea spre credință este o șansă

Secretarul de Stat Ciprian Olinici a transmis mesajul Premierului Marcel Ciolacu: „Într-o lume secularizată, deschiderea societății românești spre credință este o șansă spirituală, pentru că omul care crede are un temei în plus pentru a avea o viață împlinită: își descoperă mai repede și își dezvoltă cu mai mult entuziasm vocația slujirii semenilor”.

„Creștinismul, ca religie, este bazat pe principii precum iubirea, compasiunea și justiția, valori care pot și ar trebui să fie integrate în orice tip de leadership politic autentic”, a mai transmis premierul.

Grupul de Rugăciune din Parlamentul României a organizat marți, 31 octombrie 2023, ediția națională anuală a evenimentului Mic Dejun cu Rugăciune. Foto: Facebook / Malvina Roșu

În continuare, Ciprian Olinici a vorbit în calitate de șef la Secretariatului de Stat pentru Culte, afirmând că vrea ca instituția pe care o reprezintă „să dezvolte un parteneriat stabil necesar și cu reale concluzii pentru binele comun, cu Grupul de Rugăciune din Parlament”.

„Am participat la câteva întâlniri și am găsit oameni care, pe lângă responsabilitatea politico-socială, își asumă și o responsabilitate creștină, oameni care pun problema societății și provocările contemporane în lumină creștină, care aduc în istorie faptele lui Dumnezeu și duc către Dumnezeu faptele din istorie, oameni care consideră cu virtutea civică este o virtute creștină, oameni care vorbesc despre ereditatea identității și culturii europene, despre promovarea dialogului cu semenii indiferent de religie, de credință sau de etnie, oameni care cred că nu doar adevărul fundamentează o societate, o civilizație, ci mai ales credința în acel adevăr”, a explicat Ciprian Olinici.

El a subliniat două virtuți care caracterizează liderul creștin: viziunea și responsabilitatea. „Prima întrebare pe care Dumnezeu o adresează umanității și este consemnată în Biblie a fost: «Adame, unde ești?» (Unde te afli?)” a amintit Ciprian Olinici, referindu-se la virtutea responsabilității.

„Ultima întrebare pe care Dumnezeu o adresează umanității, conform Bibliei, este în Evanghelia după Matei, când Iisus Judecătorul întreabă: «Unde ați fost când eram gol, bolnav sau în temniță?» Între «unde ai fost» și «unde ești» se află întreaga istorie a vieții și a umanității, iar răspunsul la această istorie și la această întrebare este lumea din jurul nostru.”

Patriarhul: Mărturie creștină și responsabilitate

Pr. prof. Ștefan Buchiu, vicar patriarhal, a transmis mesajul Patriarhului României.

„Tema propusă anul acesta de Grupul de Rugăciune al Parlamentului României la ediția națională a Micului Dejun cu Rugăciune, «Leadership politic în identitate creștină», reprezintă o provocare și un îndemn adresat parlamentarilor români de a-și împlini misiunea ce le-a fost încredințată de cetățeni în spiritul valorilor creștine, cu discernământ, responsabilitate și colegialitate”, a transmis Preafericirea Sa.

„Rolul credinței în formarea unui lider creştin este decisiv, deoarece ea este o relație profundă cu Dumnezeu, care formează caracterul, viziunea și valorile unei persoane.”

„Relația dintre funcţia politică și identitatea creștină, deși complexă, poate modela o societate mai dreaptă, prosperă și caracterizată de compasiune și solidaritate. Ambele sfere, politică și religioasă, atunci când sunt în armonie, pot deveni factori de speranță, dreptate și progres”, a transmis Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul României a felicitat Grupul de Rugăciune din Parlamentul României la aniversarea a 30 de ani de existență și și-a exprimat speranța că acesta va continua „să inspire și să cultive valorile creștine în rândul parlamentarilor de astăzi și de mâine ai României”.

După un scurt recital susținut de Grupul psaltic „Tronos” și solistul Marcel Pavel, Părintele Profesor Stelian Tofană a vorbit despre cum trebuie să păstrăm cuvântul lui Dumnezeu, despre rugăciune și puterea ei de a schimba istoria.

Pr. Tofană: Puterea rugăciunii de a influența istoria

Citând din Deuteronom, părintele a amintit ce a primit Moise de la Dumnezeu: „Puneţi la inima voastră toate cuvintele pe care vi le-am spus eu astăzi şi să le lăsaţi moştenire copiilor voştri, ca să se silească şi ei a împlini toate poruncile legii acesteia”.

„Inima mișcă. Cu inima se scriu faptele mari”, a explicat părintele profesor. „Deci cuvântul lui Dumnezeu este viața noastră, este viața acestui popor de care suntem responsabili toți de pe poziția pe care temporar ne găsim.”

„Este important să știm toți ce moștenire să lăsăm urmașilor noștri. Și moștenirea cea mai importantă, în care ei să se refugieze și din care să crească, nu numai să se refugieze, și apoi, mai departe, să scrie ei istoria pământului în care s-au născut, este cuvântul lui Dumnezeu, care este putere, energie și care dă sens istoriei și vieții”, a continuat părintele profesor.

El a mai amintit de puterea rugăciunii de a schimba istoria, menționând rugăciunea Prorociței Ana, mama prorocului Samuel: „Onorate oficialități de stat, încercați să reflectați la acest episod al rugăciunii, pentru că, din rugăciune, iată, s-a născut Samuel, care a devenit judecătorul poporului și care a premers istoria regalității în Israel și a scris-o frumos”.

„Dragii mei, toți suntem în funcții temporar, nu suntem veșnici. Important este ce scriem noi în aceste funcții, ce istorie scriem noi pentru urmașii noștri. Iar cea mai frumoasă pagină de istorie pentru urmașii noștri se naște din puterea rugăciunii, din puterea cuvântului lui Dumnezeu, din puterea slujirii lui Dumnezeu!” a mai spus Părintele Stelian Tofană.


Conferința a fost urmată de prânz și de un tur ghidat al Parlamentului României.


Grupul de Rugăciune din Parlamentul României a fost fondat în 1993, la inițiativa pastorului Petru Dugulescu și a poetului Ioan Alexandru. De atunci, este reînfiinţat la fiecare început de legislatură, cu o componență adaptată noii componențe a Parlamentului.

Micul dejun cu rugăciune este o tradiţie în America, încă din anul 1952. În Europa, prima ediţie a avut loc în 1998, când a participat și o delegaţie a parlamentarilor români.

Foto credit: Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente