Patriarhii Teofil al Ierusalimului și Daniel al României au oficiat Sfânta Liturghie la primul hram al Catedralei Naționale (VIDEO)

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea al Ierusalimului și Preafericitul Părinte Daniel al României au concelebrat vineri Sfânta Liturghie la hramul secundar al Catedralei Naționale, dedicat Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor.

Alături de cei doi patriarhi s-au aflat mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care au slujit la această premieră istorică.


VIDEO – Primul hram al Catedralei Naţionale


În omilia rostită după citirea textului biblic, Patriarhul Ierusalimului s-a adresat miilor de credincioşi cărora le-a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfântului Apostol Andrei, precum şi despre vocaţia şi misiunea sfântă a Bisericii.

Tot în timpul slujbei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a dat citire Actului solemn comemorativ al Sfântului Sinod pentru anul 2018, proclamat astăzi, în care s-a subliniat:

„Realizarea marilor idealuri ale unităţii şi demnităţii naţionale ale românilor a fost posibilă şi prin aportul deosebit al Bisericii Ortodoxe Române care a fost mereu împreună cu poporul prin toate eforturile ei de cultivare a conştiinţei naţionale şi de afirmare a dorinţei de unitate şi de independenţă”.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Teofil al III-lea a mulţumit „Domnului nostru Iisus Hristos şi Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat” pentru ocazia deosebită de a evidenţia încă o dată, „în mod sacramental prin Sfânta Liturghie”, unitatea dintre Biserica Ortodoxă din Ierusalim şi Biserica Ortodoxă Română.

Cooperarea dintre cele două Biserici Ortodoxe

„Biserica Ierusalimului a avut şi are o legătură îndelungată cu Biserica Ortodoxă Română. Această legătură este manifestată în multe feluri de-a lungul anilor şi îşi găseşte expresia în timpul nostru atât prin prezenţa Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte, precum şi prin mărturia pe care o aduc zecile de mii de pelerini români care vin în fiecare an în Ţara Sfântă pentru a primi binecuvântările şi a se hrăni spiritual din Sfintele Locuri”.

„Biserica Ortodoxă Română este ocrotitorul spiritual al poporului român şi este pe deplin potrivit ca această Catedrală Naţională care este cunoscută şi ca fiind Catedrala Mântuirii Neamului să fie o permanentă amintire a faptului că Biserica are misiunea de a fi în lume dătătoare de viaţă”, a spus Preafericirea Sa.

Daruri şi gânduri pentru viitor

Patriarhul Ierusalimului i-a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos „pentru a celebra această legătură atât de importantă dintre cele două Biserici Ortodoxe surori şi între poporul României şi creştinii din Ţara Sfântă” şi i-a urat mulţi ani în misiunea pe care o desfăşoară.

„Fie ca Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, a cărui sărbătoare este astăzi, să vă dăruiască putere, să vă păzească în continuare în special în aceste zile când Biserica este chemată să fie o mărturisitoare şi o mărturie puternică unită în lume. Fie ca Bunul Dumnezeu să vă dăruiască mulţi ani fericiţi în slujirea patriarhală”.

La rândul său, Patriarhul Daniel i-a mulţumit Patriarhului Teofil al III-lea pentru vizita în România, dar în mod special pentru atenţia acordată pelerinilor români care vizitează Ţara Sfântă şi i-a oferit o icoană a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat.

„Vă mulţumim pentru părinteasca grijă pe care o arătaţi pelerinilor români care vin din ce în ce mai mulţi în Ţara Sfântă şi în acelaşi timp arătaţi o deosebită atenţie şi grijă părintească pentru Reprezentanţa Patriarhiei Române la Ierusalim”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, iar la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.


Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului


Sărbătorirea primului hram al Catedralei Naţionale a fost posibilă datorită evenimentului istoric de duminica trecută când Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel au sfinţit lăcaşul de cult a cărui idee s-a născut în mintea genială a poetului nepereche Mihai Eminescu şi s-a concretizat în mandatul actualului conducător al Bisericii Ortodoxe Române.

De la momentul sfinţirii şi până vineri zeci de mii de pelerini au aşteptat cu răbdare pe o vreme nu tocmai prietenoasă pentru a se ruga în Catedrala Naţională şi a trece prin Sfântul Altar. Întrucât alte mii de persoane sunt interesate de a intra în Catedrela închinată eroilor neamului şi Sfântului Apostol Andrei, programul de vizitare a fost prelungit până duminică.

Catedrala Naţională – Fuziunea între vis şi realitate

Mai multe informaţii cu privire la acest proiect devenit simbol naţional al unităţii noastre pot fi consultate aici, iar modalităţile prin care se poate susţine continuarea lucrărilor sunt prezentate pe site-ul oficial dedicat Catedralei Naţionale.

Foto Credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente