Părintele Stăniloae omagiat la parohia ”Acoperământul Maicii Domnului” – Drumul Taberei

La biserica parohiei bucureștene „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”- Drumul Taberei, prin implicarea preotului paroh Sergiu Ristea şi asociației L.T.C.O.R. – filiala sector 6, a fost organizată marţi, 10 Martie 2015, începând cu ora 18:00 o seară duhovnicească, potrivit protoieriasector6capitala.ro. Invitatul special al acestui eveniment a fost Părintele Conferențiar Doctor Gheorghe Holbea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Seara a fost deschisă prin rostirea rugăciunilor începătoare. Apoi a urmat vizionarea filmului documentar „Părintele Stăniloae” realizat de TRINITAS TV. În urma acestuia participanții au putut cunoaște biografia Părintelui Stăniloae, precum și felul cum a fost receptată prezența sa prin influența directă și prin excepționala sa operă.

Seara duhovnicească a fost îmbogățită de cuvintele frumos alese și adresate despre viața și activitatea părintelui Stăniloae de către Pc. Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea.

„Limba în care a tradus părintele Stăniloae este una arhaică, simplă, plin de savoare. Filocalia fiind un adevărat monument atât de spiritualitate ortodoxă, cât și al limbii române. (…) Părintele Stăniloae vorbește de cunoașterea lui Dumnezeu prin împrejurările concrete ale vieții. Acesta îi indemna pe oameni să-l caute pe Dumnezeu în astfel de momente. Pe Dumnezeu îl cunoaște fiecare credincios în acțiunea lui providențială care este produsă în activitățile particulare ale vieții sale, chiar dacă uneori este harăzit cu un dar sau este privat în mod pedagocic de el. Fiecare om il cunoaște în mustrările conștiinței pentru relele săvârșite și, în necazurile sau în succesele mai trecătoare sau mai îndelungate, în bolile proprii sau ale celor apropiați ca urmare ale unor rele săvârșite sau ca mijloace de desăvârșire morală. Este o cunoaștere palpitantă, apăsătoare, dureroasă care trezeşte responsabilitatea și trezeşte rugăciunea. În această cunoaștere omul trăiește grija lui Dumnezeu fată de sine. În cunoașterea lui Dumnezeu prin împrejurările concrete ale vieții omul îl cunoaște pe El prin grija Lui specială, în istoria relațiilor Lui cu el, în planul Lui în care îl conduce pe el spre mântuire”, a spus Părintele Gheorghe Holbea.

La finalul evenimentului, s-a rostit rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”, iar Părintele Paroh Sergiu Ristea a multumit Părintelui Gheorghe Holbea pentru cuvânt, iar celor prezenți pentru participare, anunţând în acelaşi timp organizarea unei noi seri duhovniceşti.

Comentarii Facebook


Știri recente