Părintele Rafail Noica, fiul marelui filosof român Constantin Noica, este recunoscut drept unul dintre cei mai mari duhovnici români în viaţă.
Părintele a acordat recent un interviu pentru Doxologia.ro, unde a vorbit despre Sfântul şi Marele Sinod care s-a desfăşurat în Creta în luna iunie a acestui an.
Nu s-a făcut nimic pe linie de vânzare a Ortodoxiei, spune Rafail Noica. Din contră, găsesc acest sinod ca un început bun. El trebuie urmat de alte sinoade care să precizeze anumite lucruri şi asta toţi o spun.
Referindu-se la celelalte Biserici creştine, duhovnicul a evidenţiat: cum să nu spunem că sunt Biserică, fiindcă ei au conştiinţa de a fi Biserică. Pe de altă parte, în conştiinţa noastră cum să-i gândim ca Biserică, dacă noi ştim că Biserica este una, sfântă. Şi asta nu fiindcă sunt ortodox şi patriot, dar e o realitate.
În special în Vechiul Testament Dumnezeu a făcut multe pogorăminte din cauza neputinţei omului.
Dacă vă uitaţi bine, mai ales în Vechiul Testament Dumnezeu face multe pogorăminte. Prin pogorământ îi numim şi pe ei Biserică, dar conştiinţa noastră dogmatică nu trebuie să scadă. Astea sunt două lucruri tipice de viaţa în Dumnezeu: dacă suntem prea rigorişti L-am pierdut pe Dumnezeu; dacă suntem nepăsători L-am pierdut pe Dumnezeu. Primul pogorământ pe care îl face Dumnezeu este legat de Adam şi Eva. Pică Adam şi Dumnezeu spune: «Adam a devenit ca unul dintre noi, i s-au deschis ochii şi cunoaşte binele şi răul». Cum a devenit ca unul dintre ei când el tocmai s-a despărţit de Dumnezeu? Prin pogorământ Dumnezeu vorbeşte limba omului, pe înţelesul omului, şi de cele mai multe ori face pogorământ faţă de neputinţa omului. Vrea să-i împărtăşească cât de cât ceva de unde să-l poată ridica din ce în ce mai sus până la îndumnezeire. Aşa că râvna noastră să nu fie ca a unora (n. r.: care nu sunt de acord cu hotările Sinodului), dar pogorământul meu să nu mă păcălească şi pe mine, a explicat Părintele Rafail Noica.
La finalul interviului, a evidenţiat că la acest Sinod Biserica Ortodoxă Română a fost foarte bine pregătită. El a făcut referire la afirmaţiile Mitropolitului Ierotheos Vlachos despre delegaţia Bisericii noastre.
Patriarhul Daniel, departe de a fi un ecumenist, a fost coloana vertebrală a Ortodoxiei în acest Sinod. Şi cred că nu este altul mai potrivit ca Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, aşa cum am şi auzit, să poată apăra Biserica noastră în zilele noastre.
Interviul video îl puteţi urmări integral mai jos.