Părintele Necula: Gând bun, de prietenie și respect, colegilor din Agenția de Știri Basilica

Într-un articol publicat miercuri pe site-ul Tribuna, Părintele Constantin Necula ne-a transmis „gând bun, de prietenie și respect”, în contextul împlinirii a zece ani de activitate online a Agenției de știri Basilica:

„Din orașul Telegrafului Român – primul puls de media creștină din România cu bătaie neîntreruptă – gând bun, de prietenie și respect, colegilor din Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române”.

Agenția de știri Basilica a fost înființată ca departament în 2007, dar ne-am început activitatea jurnalistică materializată pe site-ul basilica.ro în data de 16 iunie 2008.

În articolul de pe tribuna.ro, Părintele Necula a apreciat „efortul și munca grea” depusă de cei care alcătuiesc „vocea media a Bisericii”. „Ei sunt argumentul că în Biserică se muncește mult și se caută soluții pentru comunicare, că nu ne este indiferentă la nevoia publicului de a fi informat”, a spus părintele profesor.

Redăm în continuare articolul integral al Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Necula, intitulat „Bucuria de a sluji lui Dumnezeu prin media…”.


Bucuria de a sluji lui Dumnezeu prin media…

Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române împlinește 10 ani. Nu știu dacă e mult sau puțin, dar ca preot și om al știrilor despre Biserică nu am cum să nu le mulțumesc că există.

Ei sunt argumentul că în Biserică se muncește mult și se caută soluții pentru comunicare, că nu ne este indiferentă nevoia publicului de a fi informat, dar nici nu putem să-l informăm eludând cuvintele și transformându-le în vorbe ori dialogul în bârfă vandabilă.

Poate că nu avem cea mai bună viteză de reacție și nici nu suntem profesioniștii presei, dar fiecare în parte ne facem treaba ținând la demnitatea instituției eclesiale și la icoana Mântuitorului, inspiratorul și ocrotitorul cuvintelor noaste.

Născută din această nevoie de a spune lumii cine suntem ca ortodocși și români, căutând să nu uite menirea creștină a comunicării – nu doar informare, ci și formare – materialele Agenției de Știri Basilica au crescut în calitate, conținut și impact.

Nu. Niciun jurnalist coerent în efortul culturii personale de informație nu mai face abstracție de știrile propuse de Basilica, nu face abstracție de portofoliul de știri pe care-l propune.

Aud de ceva ani ce ar trebui, cum ar trebui și despre ce ar trebui să transmită Biserica și în ce condiții lumii media. Privesc uimit că mulți dintre cei care vorbesc nu deschid nici măcar o dată ochii să vadă cât efort și câtă muncă grea este așezată în munca Agenției de Știri, ori a Ziarului Lumina, ori a Radio și Televiziunii Trinitas, toate acestea alcătuind vocea media a Bisericii.

Nu înțeleg că Biserica a luat de la zero absolut comunicarea, fiind vreme îndelungată – ca și acum deseori – victima clișeizării și reducerii la absurdul mediocrității. Că pentru a putea rezista în parcursul de piață în care s-a instalat media românească o Agenție de Știri a Bisericii are obligația de a ține echidistanță politică și echilibru de cordialitate cu o lume agitată, migrantă spre valori anticreștine, jignitoare, dese ori, la eforturile ei.

Nu scriu aceste lucruri pentru că nu le știți. Ci doar pentru a aduce aminte că atunci când simțiți nevoia să vă informați despre munca din Biserica Ortodoxă – nu doar din România – avem un quantum de știri verificate și autentificate prin profesionalismul colegilor din Agenția de Știri Basilica.

Poate că pare puțin. Dar priviți la creșterea ei în 10 ani și veți înțelege ce efort și ce energie umană înglobează în sutele, miile de ore acumulate pentru a emite, competent, în lumea media românească.

Un Patriarh lucid a binecuvântat și susținut o lucrare media la îndemâna noastră. Rămâne să o creștem și să încercăm să nu rușinăm Evanghelia.

Din orașul Telegrafului Român – primul puls de media creștină din România cu bătaie neîntreruptă – gând bun, de prietenie și respect, colegilor din Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române.


Foto credit: Tribuna

Comentarii Facebook


Știri recente