Părintele Ioan Sauca este noul paroh al comunității românești de la Chambésy, lângă Geneva

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale l-a numit paroh la Biserica „Învierea Domnului” – Chambésy, localitate aflată lângă Geneva, pe Preotul Ioan Sauca, fost Secretar general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor şi fost Director al Institutului Ecumenic de la Bossey.

Până la finalul lunii trecute, parohul comunității a fost preotul Virgil Vâlcu, retras din proprie inițiativă la pensie, urmând să se întoarcă definitiv în România după aproape 39 de ani de activitate la Geneva.

În acest context, la Parohia Chambésy a avut loc în prima duminică din septembrie o festivitate care a presupus instalarea noului paroh dar și un omagiu adus părintelui Virgil Vâlcu la încheierea activității sale în fruntea acestei parohii, relatează Pr. Viorel Ioniță în Ziarul Lumina.

Programul a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif care l-a hirotesit ipodiacon pe teologul dr. Adrian Anca, de la parohia ortodoxă română din Basel.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Iosif l-a felicitat pe părintele Vâlcu pentru activitatea sa pastorală de aproape patru decenii. În cuvântul său, ierarhul a oma­giat-o și pe doamna preoteasă Lidia Vâlcu, care a sprijinit mereu activitatea din cadrul acestei parohii.

Părintele Vâlcu a adresat ierarhului său calde mulțumiri „pentru deplasarea specială făcută de la Paris spre a ne onora cu prezența slujitoare la acest moment important din viața parohiei, al încetării slujirii mele şi, în mod deosebit, pentru slujirea ei viitoare, a instalării noului ei slujitor, în persoana părintelui dr. Ioan Sauca”.

În continuare, părintele Vâlcu a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în activitatea sa pastorală, inclusiv autorităților bisericești și celor de stat din Geneva.

O mulțumire specială a fost adresată doamnei preotese Lidia Vâlcu, inclusiv pentru faptul de a fi susținut, uneori singură, cântarea la strană, fără a cărei devoțiune și a doamnelor enoriașe „slujirea noastră, a preoților, nu ar fi cunoscut o atâta consistență comunitară, şi nici nu ar fi căpătat o atâta vizibilitate în afară”.

Adresându-se noului preot paroh, părintele Vâlcu a spus: „Preacucernice părinte, înce­peți această activitate nu ca pe una nouă în cadrul slujirii preoțești, ci ca pe o responsabilitate ce depăşeşte, cred, pe oricare alta din trecut: mântuirea de suflete”.

„Am slujit aici alături, purtând eu, până acum, această responsabilitate. Ştiu, pentru că ne cunoaştem de atâta timp, că CV-ul personal excepţional, experienţa administrativ-bisericească, pedagogică universitară, diplomatică bogată, nu v-a împiedicat niciodată să îngenunchem împreună şi să vă osteniți duhovnicește, în simplitate şi smerenie, în această capelă. Mai știu că, dimpreună cu părintele Viorel Ioniţă, veți între­ține, în continuare, în sufletele credincioșilor, ceea ce am cunoscut noi, fiecare, slujind în biserica Mănăstirii Antim din Bucureşti: flacă­ra nemistuindă a «Rugului aprins»”.

În final a fost anun­țată în mod oficial numirea părintelui prof. dr. Ioan Sauca în calitate de paroh al acestei biserici, pe care s-a angajat să o slujească cu devotament.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente