Părintele Galeriu, evocat la Biserica Sf. Silvestru: Profesor-eveniment, teolog al iubirii, icoană de sfânt

Părintele Constantin Galeriu a fost evocat „în familie” luni seară, la Biserica Sfântul Silvestru, unde a slujit aproape treizeci de ani.

Evenimentul a marcat împlinirea a 105 ani de la nașterea Pr. Galeriu.

„L-am comemorat oarecum în familie, evenimentul fiind organizat de un grup pe care chiar părintele l-a format în timpul vieții”, a spus nepotul său, Preotul Cristian Galeriu.

„S-au ocupat domnul profesor Costea Munteanu și domnul Andrei Dîrlău – ucenici apropiați ai părintelui, ne-au onorat și bucurat cu prezența Părintele Gheorghe Holbea, precum și un tânăr doctor în teologie – Radu Andrei – care a scris o teză despre omiletica părintelui Constantin Galeriu”, a relatat părintele Cristian Galeriu.

Profesor-eveniment

Preotul profesor Gheorghe Holbea și-a amintit de anii de studenție când participa cu mare drag la toate cursurile părintelui Galeriu:

„Părintele Galeriu a fost «profesorul-eveniment». Nu era numai o predare de cunoștințe, era un eveniment de fiecare dată când își ținea cursurile”.

Părintele Holbea a redat chiar cuvintele pe care i le-a adresat părintelui Galeriu la ultimul curs, atunci când i-a oferit flori din partea întregii promoții:

„Vă mulțumim, părinte profesor, pentru că dumneavoastră ne-ați învățat să săpăm la rădăcina cuvintelor pentru a descoperi acolo aurul Învierii”.

Părintele profesor a evocat apoi primul simpozion dedicat părintelui Stăniloae pe care l-a organizat în 1991, la Seminarul din Buzău, împreună cu părintele Galeriu și poetul Ioan Alexandru.

Teolog al iubirii, icoană de sfânt

Domnul Andrei Dîrlău, care i-a fost ucenic, secretar, dar și student părintelui Constantin Galeriu, a pus accent pe faptul că multă lume îl consideră pe acesta sfânt. El a amintit cuvintele Mitropolitului Serafim care spunea într-o tabără la Oașa că „Părintele Galeriu este o icoană de sfânt” și a adăugat:

„Lumea care l-a cunoscut este într-un consens privind această «icoană de sfânt» a părintelui; și prin aspectul său fizic, dar și prin harul pe care îl avea ca învățător, ca preot, ca profesor”.

„Pentru toți cei care l-au cunoscut, a fost un părinte al iubirii, un teolog al iubirii. Spunea «omul este chipul lui Dumnezeu iar chipul lui Dumnezeu profund în om este iubire». Părintele răspândea dragoste”, și-a amintit Andrei Dîrlău.


Părintele Constantin Galeriu a fost și pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a cunoscut închisoarea și munca silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră, a fost bătut și jefuit de Securitate, iar evenimentele din decembrie ’89 l-au găsit în stradă alături de oamenii pe care-i iubea atât de mult. Vezi mai multe detalii în acest profil biografic.

Flori pe mormântul Pr. Constantin Galeriu, 20.11.2023. ©Parohia Sfântul Silvestru

Sursă foto: Parohia Sfântul Silvestru

Comentarii Facebook


Știri recente