Parastas pentru Regii României la Catedrala Patriarhală: Regalitatea și semnificația datei de 10 Mai

Slujitorii Catedralei Patriarhale au oficiat marți slujba Parastasului pentru Regii României. Data de 10 Mai are o întreită semnificație în ceea ce privește Coroana Română.

Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria, Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, Regele Mihai şi Regina Ana au fost pomeniți cu prilejul Zilei Naționale a Regalității.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

Tot marți, Părintele Patriarh Daniel a transmis Custodelui Coroanei Române o scrisoare în care afirmă că „Ziua Națională a Regalității este şi un prilej de a mulţumi lui Dumnezeu pentru faptele luminoase din istoria Casei Regale și a Țării noastre, pentru tot ceea ce Monarhia Română (1881-1947) a realizat benefic pentru poporul român în plan spiritual, cultural, edilitar, educațional şi social-filantropic”.

Parastas pentru Regii României la Catedrala Patriarhală din București oficiat marți, 10 mai 2022. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Între 1866 și 1947, data de 10 Mai era Ziua Națională a României. Data are o întreită semnificație în relație cu Coroana Română:

  • 10 mai 1866: Încoronarea ca Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca domnitor al României
  • 10 mai 1877: Domnitorul Carol I a semnat proclamarea, de către Parlament, prin vocea lui Mihail Kogălniceanu (9 mai), a Independenței României de sub suzeranitatea otomană (începea Războiul de Independență)
  • 10 Mai 1881: Încoronarea Domnitorului Carol I ca Rege, după ce, în 14 martie 1881, Parlamentul României a decis „înălțarea Principatelor Române la gradul de Regat și a hotărât ziua de 10 mai, care era Ziua Independenței, să fie cea în care să se facă Încoronarea”

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente