Parastas pentru Episcopul Grigorie Leu, la Huşi. De ce a fost numit „miracolul conștiinței”

„L-am numit «miracolul conștiinței» pentru că, în vremuri de ostilitate față de credință, acest episcop martir a avut un curaj și o verticalitate aparte, opunându-se unui regim totalitar care și-a propus să Îl smulgă pe Dumnezeu atât din sfera vieții publice, cât și din sufletul omului”, a spus Preasfinţitul Părinte Ignatie despre Episcopul Grigorie Leu.

Cuvintele au fost rostite la parastasul oficiat luni în memoria ierarhului de la a cărui moarte se împlinesc 72 de ani.

Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și preoți din municipiul Huși și împrejurimi.

Preasfinţitul Părinte Ignatie a precizat că Episcopul Grigorie Leu a pledat, în scrierile sale, „pentru o viață creștină conștientă, vie, în Biserica lui Hristos”.

„Le putem numi un antidot la ceea ce, generic, definim trăirea mecanică a credinței” a spus Preasfinţia Sa despre pastoralele Episcopului Grigorie Leu.

Dumnezeu să îl odihnească pe cel care a avut curajul deosebit de a mărturisi și a vorbi despre Hristos, Cel ce a constituit referința esențială a slujirii sale de episcop.

Preasfinţia Sa a amintit că anul 2021 are o rezonanță aparte pentru istoria Episcopiei Hușilor:

„Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reînființarea Episcopiei Hușilor. Ne propunem să marcăm acest eveniment major, esențial, din viața acestei Eparhii, printr-un simpozion și prin mai multe manifestări culturale cuvenite”.

Episcopul Grigorie Leu

S-a născut în Țuțcani, județul Vaslui, în 2 mai 1881.

Studii la Seminarul inferior de la Roman și superior la „Veniamin”, din Iași (1897- 1901); preot în Oancea, jud. Galați (1904-1910).

În paralel a urmat Facultatea de Teologie din București (1906-1910).

A îndeplinit funcțiile de spiritual la Seminarul „Central” din București (1910-1916), preot militar (1916-1918), director al Seminarului din Ismail (1918-1924).

În 1924 a fost ales Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul „Botoșăneanul”. În data de 30 aprilie 1936 a fost ales Episcop al Argeșului; Patru ani mai târziu a fost transferat la Episcopia Hușilor, unde a păstorit până în data de 5 februarie 1949.

Episcopul Grigorie Leu a fost un anticomunist convins. În ceea ce priveşte moartea sa, planează suspiciuni că ar fi fost otrăvit.

În 25 februarie 1949 a fost invitat la Guvern pentru consultări în problemele incriminate de demersurile sale repetate.

În discuția purtată cu președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza, episcopul Grigorie a abordat punctual toate hotărârile statutare ale noului decret de funcționare a Bisericii Ortodoxe, evidențiind daunele ce se aduc intereselor majore ale Bisericii și ale românilor în general.

Episcopul Grigorie Leu a fost apoi invitat de către prim-ministru la o masă protocolară unde nu a servit decât o cafea. Imediat după părăsirea locului a început să se simtă rău, dându-și seama că a fost otrăvit.

Ierarhul s-a întors cu trenul spre Huși, coborând în gara Crasna din județul Vaslui unde trebuia să schimbe garnitura.

Până la sosirea trenului spre Huși a fost găzduit de o cunoștință, Ioan Gh. Humă, care atunci era impegat de stație. Acesta a fost rugat de episcop să telegrafieze la Medgidia pentru a fi anunțată cumnata sa, Valentina Leu, medic de profesie, ca să vină de urgență la Huși.

Vădit slăbit, ierarhul și-a continuat drumul cu trenul spre casă, iar a doua zi la reședința episcopală a sosit și doctorița Valentina Leu, care l-a supravegheat și îngrijit până în ultima clipă a vieții sale.

Asistența medicală a mai fost asigurată și de doctorului Găițulescu, directorul spitalului din Huși.

În ultima zi a lunii februarie, starea de sănătate a episcopului s-a înrăutățit prin apariția hemoragiei digestive.

A trecut la cele veşnice în data de 1 martie 1949, în jurul orei 7:00.

Citeşte şi: Au fost prelevate probe pentru stabilirea cauzelor decesului Episcopului Grigorie Leu

Comentarii Facebook


Știri recente