Au fost prelevate probe pentru stabilirea cauzelor decesului Episcopului Grigorie Leu

Colectivul de arheologi de la IICCMER alături de reprezentanții Parchetului Militar și ai instituțiilor abilitate au prelevat miercuri probele necesare stabilirii cauzelor reale ale trecerii la cele veșnice a Episcopului Grigorie Leu, informează Episcopia Huşilor.

La momentul deshumării au fost prezenţi: Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Radu Preda, director executiv al IICCMER, generalul de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, şeful secţiei Parchetelor Militare, alături de reprezentanţi ai Serviciului Criminalistică.

A urmat apoi o slujbă de pomenire a Episcopului Grigorie Leu, oficiată de Episcopul Hușilor.

Preasfinţitul Părinte Ignatie l-a numit pe ierarhul pomenit „miracolul conștiinței Episcopiei Hușilor” şi a subliniat că „mărturisirea sa este un punct de referință în istoria bisericească recentă.

„Nu este greu să ne dăm seama, dacă ne aplecăm asupra biografiei sale, că a fost un om de o verticalitate, de o fibră morală și de o capacitate de mărturisire a credinței cum numai martirii o aveau”, a spus Preasfinţia Sa cu prilejul deshumării osemintelor Episcopului Grigorie Leu.

În prezenţa colectivului de arheologi, a reprezentanților Parchetului Militar şi ai IICCMER, Preasfinţitul Părinte Ignatie a spus că această acţiune de deshumare este „o şansă istorică” prin care se dorește stabilirea cauzelor reale ale trecerii Episcopului Grigorie Leu la cele veșnice.

Despre vrednicul ierarh, Preasfinţitul Părinte Ignatie a spus că a rămas până la sfârșitul vieții sale un mare mărturisitor, chiar cu prețul vieții, într-un context foarte dificil.

„Când stăm în preajma unui mărturisitor, primim și noi ceva din duhul lui. Mărturisirea sa rămâne ca un punct de referință în conștiința noastră și în istoria bisericească recentă”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.

Episcopul Grigorie Leu a trecut la cele veşnice în data de 1 martie 1949 (detalii aici).

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…