Pacea şi bucuria, două daruri mari care aduc fericirea în sufletul omului – Patriarhul Daniel la Vecernia din Duminica Paştilor

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică după Vecernia de Paşti oficiată la Patriarhie despre pace şi bucurie, „două daruri mari care aduc fericirea în sufletul omului”.

„Mântuitorul Iisus Hristos dăruieşte bucurie şi pace după Învierea Sa. Oamenii care nu au pace, care sunt mereu tulburaţi, mereu îngrijoraţi, mereu în nesiguranţă, aceia nu sunt fericiţi”.

„Oamenii care au însă pace în suflet simt că Dumnezeu este cu ei şi se deschid în relaţia lor cu semenii”, a spus Patriarhul.

Potrivit Preafericirii Sale, bucuria se află în strânsă legătură cu recunoştinţa, întrucât „cei care simt bucuria lui Hristos cel înviat în sufletul lor sunt întotdeauna recunoscători”, iar „bucuria este cea dintâi trăsătură a vieţii creştine”.

Patriarhul României a prezentat şi alte semnificaţii ale bucuriei:

„Este sentimentul prezenţei lui Dumnezeu în sufletul omului. Ea nu este legată de plăcerile lumeşti trecătoare, ci de prezenţa lui Hristos prin Duhul Sfânt în sufletul omului”.

În acest context, Părintele Patriarh a mai subliniat că sunt o mulţime de oameni care sunt bucuroşi.

„Deşi nu au multă bogăţie, nu au ranguri mari, nu au adunate comori, sunt bucuroşi pentru că au pace în suflet şi au bogăţia cea nepreţuită şi anume, prezenţa lui Dumnezeu în ei”.

Iisus Hristos, alături de ucenicii Săi după Înviere

În predica sa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai vorbit despre „prezenţa lui Hristos în mijlocul ucenicilor Săi după Înviere”, care a avut ca scop încredinţarea acestora cu privire la adevărul Învierii Sale, dar şi despre trimiterea lor în lume pentru vestirea Evangheliei.

„Această trimitere a lor la propovăduire, spre a binevesti adevărul Învierii Sale şi a propovădui Evanghelia Împărăţiei Cerurilor, nu se face doar prin cuvinte. El ştia că natura umană este firavă, şubredă, adesea foarte fricoasă, temătoare, ezitantă”.

„De aceea, îi întăreşte pe ucenicii săi şi „a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute” (Ioan 20:22-23)”.

Reproducând cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că ucenicii aveau nevoie de întărire, deoarece propovăduirea Evangheliei „este o lucrare de mucenic” şi foarte adesea „cei care vor propovădui Evanghelia lui Hristos vor avea de suferit”, unii devenind martiri.

„Luaţi Duh Sfânt…” – fundamentul duhovniciei

Ca să nu aibă teamă prea mare atunci când merg la propovăduire îi întăreşte dăruindu-le pe Duhul Sfânt, a mai spus Patriarhul Daniel.

„Acest Duh Sfânt pe care îl primesc ucenicii ne arată un mare dar nu doar pentru ei, ci pentru întreaga Biserică şi anume, puterea de a ierta păcatele este un dar, o putere exclusivă a lui Dumnezeu pe care El însă o dăruieşte ucenicilor săi”.

Primirea Duhului Sfânt de către ucenici implică şi puterea de a lega şi dezlega păcatele.

Pe baza cuvintelor Sfântului Ioan Gură de aur, Patriarhul a explicat de ce duhovnicia este o lucrare dumnezeiască şi apostolică.

„Aşa după cum un guvernator trimis într-o provincie are nevoie de întărire de la împărat şi anume, să i se dea dreptul de a pedepsi şi de a ierta sau graţia, tot aşa acum ucenicii primesc puterea de a ierta şi de a sancţiona. De a ierta păcatele şi de a le reţine, de a le dezlega prin iertare şi de a le lega prin reţinere”.

Potrivit Preafericirii Sale, puterea aceasta primită de ucenici este foarte necesară pentru viaţa Bisericii, fiindcă „nimeni dintre cei care sunt păcătoşi nu pot intra în Împărăţia Cerurilor, dar se pot curăţi de păcate prin pocăinţă şi prin primirea iertării păcatelor”.

„Sfântul Ioan Gură de Aur spune că cei care nu intră în Împărăţia Cerurilor nu intră pentru că sunt păcătoşi, ci pentru că nu s-au pocăit de păcatele lor”, a mai evidenţiat Patriarhul României.

La finalul omiliei sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel L-a rugat pe Dumnezeu „să ne ajute să avem credinţă puternică şi să simţim că Iisus Hristos ne iubeşte, că ne dăruieşte pacea şi bucuria Învierii Sale ca şi noi la rândul nostru să arătăm în jurul nostru pace din pacea lui Hristos şi bucurie din bucuria lui Hristos”.

La această slujbă, alături de Patriarhul României au slujit patru ierarhi:

  • Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei);
  • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române şi Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente