Orchestra de salon, un concept uitat promovat la Serile Culturale Brâncuși

Serile Culturale Brâncuși au adus în atenția publicului din acest an un concept aproape uitat: orchestra de salon.

Singura orchestră de salon din România a fost invitată vineri în a doua seară a evenimentului organizat de Parohia bucureșteană Brâncuși, Paraclis patriarhal.

Alături de Orchestra Maestrul Hiram (MH Orchestra) au cântat: sopranele Mihaela Vîrban, Miruna Iancu și Daniela Bucșan, tenorii George Vîrban și Andrei Mihalcea, alături de baritonii Cristian Ruja și Teodor Vădana.

„E o bucurie pentru noi să arătăm acest concept unic în România. Este un concept mai mult uitat și îmi doresc să învie, să fie arătat unui public cât mai mare”, a declarat pentru Trinitas TV contrabasistul Radu Petrovici, Managerul Teatrului Național de Operetă și Musical și Președintele MH Orchestra.


Orchestra Maestrul Hiram menține tradiția genului pe cale de dispariție, a marilor orchestre de salon din Berlin și cântă într-o formulă originală.

MH Orchestra respectă etalonul ce se regăsea în saloanele civile și sălile de bal intre anii 1880 – 1950. În funcție de programul concertului, instrumentele sunt folosite în diferite combinații, iar caracteristica specială a acestei configurații este pianul.

În perioada 1880-1950, un număr mare de lucrări din Germania au fost rescrise pentru orchestra de salon, iar altele au fost nou compuse de compozitori. Deoarece nicio orchestră nu mai cântă în această formulă, publicul orchestrei poate auzi numeroase lucrări uitate care nu mai sunt cântate în altă parte.

Accentul principal al repertoriului este pe compozitorii relevanți perioadei 1880-1950, cum ar fi Paul Lincke, Joe Rixner, Hans Zander, Helmut Ritter, Willi Richards, Hand Bund ș.a.

Conștientă de tradiție, dar în același timp orientată spre viitor Orchestra Maester Hiram are un repertoriu vast, cu aproximativ 600 de piese din toate stilurile, de la baroc până la modern inclusiv și muzică românească.


În cadrul ediției 2024 a serilor culturale de la Parohia Brâncuși au mai evoluat Corul Evia și Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

Vezi mai multe imagini în Secțiunea Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente