Omagiu adus Părintelui Nicolae Bordașiu în satul natal

Părintele Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temniţele comuniste, a fost omagiat în satul natal Săbolciu prin reprezentarea chipului său pe monumentul ridicat în Anul Centenar în apropierea bisericii parohiale.

În acest context, duminică, după oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială din localitatea orădeană Săbolciu, a urmat o slujbă de pomenire pentru Părintele Nicolae, dar și pentru ceilalți preoți și ctitori ai sfântului locaș. Doi dintre ctitori, Părintele Nicoale Malița și Părintele Gheorghe Bordașiu – tatăl părintelui Nicolae Bordașiu, au fost membri ai delegației bihorene la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918.

A urmat apoi o procesiune la monumentul Marii Uniri aflat în proximitatea bisericii. Monumentul a fost sfințit în septembrie 2018 de trei ierarhi români. Însuși Părintele Nicolae Bordașiu a fost prezent la eveniment, primind atunci titlul de cetățean de onoare al comunei Săcădat.

„Întrucât Părintele Nicolae a fost cel care a sprijinit parohia pentru realizarea acestui edificiu, odată cu mutarea sa din lumea aceasta, chipul sfinției sale a fost așezat pe cupola monumentului alături de a celorlalți clerici din partea locului, care, la rândul lor, au luptat pentru valorile credinței creștine și ale neamului românesc”, a declarat pentru Basilica.ro Părintele Alexandru Dulca, parohul din Săbolciu.

La finalul programului liturgic, Părintele Mircea Ghitea de la Parohia Husasău de Criș (sat în care părintele Nicolae Bordașiu a stat ascuns de autoritățile comuniste, timp de 6 ani) a făcut o scurtă evocare a imaginii și personalității Părintelui Nicolae.

Părintele a evidențiat aspecte din perioada tinereții Pr. Nicolae Bordașiu și a detenției în închisorile din Timișoara, Jilava, Oradea și Aiud sau din timpul activității didactice și pastorale ca profesor și director la Seminarul Ortodox din București, dar și ca preot la Biserica „Sfântul Silvestru”.

Evenimentul de la Săbolciu se înscrie în cadrul activităților dedicate de Patriarhia Română Anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.

Au fost prezenți membrii familiei Părintelui Nicoale Bordașiu din București, preoți din satele vecine dar și numeroși credincioși sau fii duhovnicești ai părintelui veniți din Oradea și din alte părți ale țării.

Părintele Nicolae Bordașiu a trecut la cele veșnice vineri, 9 noiembrie 2018, la vârsta de 94 ani.

Foto credit: Alexandru Dulca

Comentarii Facebook


Știri recente