Părintele Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temniţele comuniste, a fost omagiat în satul natal Săbolciu prin reprezentarea chipului său pe monumentul ridicat în Anul Centenar în apropierea bisericii parohiale.
În acest context, duminică, după oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială din localitatea orădeană Săbolciu, a urmat o slujbă de pomenire pentru Părintele Nicolae, dar și pentru ceilalți preoți și ctitori ai sfântului locaș. Doi dintre ctitori, Părintele Nicoale Malița și Părintele Gheorghe Bordașiu – tatăl părintelui Nicolae Bordașiu, au fost membri ai delegației bihorene la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918.
A urmat apoi o procesiune la monumentul Marii Uniri aflat în proximitatea bisericii. Monumentul a fost sfințit în septembrie 2018 de trei ierarhi români. Însuși Părintele Nicolae Bordașiu a fost prezent la eveniment, primind atunci titlul de cetățean de onoare al comunei Săcădat.
„Întrucât Părintele Nicolae a fost cel care a sprijinit parohia pentru realizarea acestui edificiu, odată cu mutarea sa din lumea aceasta, chipul sfinției sale a fost așezat pe cupola monumentului alături de a celorlalți clerici din partea locului, care, la rândul lor, au luptat pentru valorile credinței creștine și ale neamului românesc”, a declarat pentru Basilica.ro Părintele Alexandru Dulca, parohul din Săbolciu.
La finalul programului liturgic, Părintele Mircea Ghitea de la Parohia Husasău de Criș (sat în care părintele Nicolae Bordașiu a stat ascuns de autoritățile comuniste, timp de 6 ani) a făcut o scurtă evocare a imaginii și personalității Părintelui Nicolae.
Părintele a evidențiat aspecte din perioada tinereții Pr. Nicolae Bordașiu și a detenției în închisorile din Timișoara, Jilava, Oradea și Aiud sau din timpul activității didactice și pastorale ca profesor și director la Seminarul Ortodox din București, dar și ca preot la Biserica „Sfântul Silvestru”.
Evenimentul de la Săbolciu se înscrie în cadrul activităților dedicate de Patriarhia Română Anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.
Au fost prezenți membrii familiei Părintelui Nicoale Bordașiu din București, preoți din satele vecine dar și numeroși credincioși sau fii duhovnicești ai părintelui veniți din Oradea și din alte părți ale țării.
Părintele Nicolae Bordașiu a trecut la cele veșnice vineri, 9 noiembrie 2018, la vârsta de 94 ani.
Foto credit: Alexandru Dulca
Parintele nostru Nicolae Bordasiu,
Blandul, bunul, radiosul, nonagenarul si venerabilul nostru Parinte Nicolae Bordasiu a fost, pentru unii, Parintele lor duhovnicesc, pentru altii nasul lor, pentru altii profesorul, dirigintele sau directorul lor, pentru altii colegul lor, pentru altii vecinul sau camaradul lor, iar pentru altii a fost, probabil, mai multe sau chiar toate acestea la un loc!
De aceea plecarea lui dintre noi, chiar si la aceasta varsta, este una tare dificila fiindca unul ca sfintia sa nu poate fi inlocuit/substituit!
Drept urmare, noi, in aceste momente, venim la capataiul Parintelui, cu o rugaciune, o lumanare si o floare, in semn de aleasa recunostinta si deosebita apreciere sau admiratie pentru Duhovnicul, Slujitorul, Scriitorul, Propovadutorul, Apologetul si Marturisitorul Nicolae Bordasiu – omul, neobosit si plin, inca, de planuri, activitati, actiuni si proiecte, culturale, editoriale, spirituale si duhovnicesti, veridice, autentice si veritabile!
Dumnezeu insa, in inteleapta-I cantarire, cumpanire, ratiune si cugetare, l-a chemat la Sine pe slujitorul Sau, loial, fidel si credincios – Nicolae Sacerdotul, pentru a-i darui odihna cea binemeritata si a-i oferi rasplata cea cuvenita!
Noi, cei inca ramasi in aceasta lume, pe acest pamant, ne vom face, in continuare, datoria de a ne ruga lui Dumnezeu pentru Parintele nostru Nicolae ca El sa-l aseze in ceata dreptilor si sa-l numere cu Sfintii Sai cei alesi si binecuvantati!
Vesnica sa-i fie pomenirea!…
Stelian Gombos
steliangombos.wordpress.com