Oaspeţi georgieni la Mănăstirea Antim | Clericii au oficiat Sfânta Liturghie în limba maternă

În biserica mănăstirii Antim, Sfânta Liturghie a fost oficiată sâmbătă în limba georgiană. Aflaţi în pelerinaj, cei trei clerici din Georgia care au slujit cu binecuvântarea Patriarhului Daniel au dorit să se roage în lăcaşul de cult ctitorit de Sfântul Antim Ivireanul, ierarh român de origine georgiană.

Arhimandriţii Ioan Rekhviashvilii, Ekvtime Shavdatuashvili şi preotul Antimoz Giorbelidze sunt din Eparhia de Bolnisi, al cărei Chiriarh a fost în România în septembrie 2016, cu prilejul manifestărilor legate de anul comemorativ 2017.

Aşezământul monahal ctitorit de Sfântul Antim a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințit în 1715. Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de două monahii care i-au însoţit în pelerinaj pe clericii din Georgia.

„Delegația a fost primită cu o deosebită căldură de obștea mănăstirii, unde au vizitat totodată Muzeul Sfântul Antim Ivireanul și Camera Memorială Rugul Aprins” a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica ierom. Antipa Burghelea.

De asemenea, în pelerinajul lor au vizitat Mănăstirile Snagov, Țigănești, Radu-Vodă  și Stavropoleos, precum și bisericile Sf. Spiridon-Nou, Zlătari, Domnița-Bălașa, Sf. Ilie-Rahova și Schitul Maicilor.

„Ei au rămas impresionați de mulțimea fragmentelor de sfinte moaște, precum și de evlavia credincioșilor români”, a afirmat ierom Antipa Burghelea.

Cei trei preoți vor sluji și mâine la ctitoria Sfântului Antim, alături de părinții slujitori ai mănăstirii.


Sfântul Antim Ivireanul a fost Mitropolit al Țării Românești în perioada 1708-1716. Pentru activitatea sa pastorală și tipografică este considerat cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti. El a suferit moarte martirică în exil în anul 1716.

În data de 21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe Mitropolitul Antim în rândul sfinţilor, fiind prăznuit cu data de prăznuire în 27 septembrie.

Ierarhul român este cinstit și de credincioșii ortodocși ruși, polonezi și georgieni.

La împlinirea a 300 ani de la moartea Sfântului Antim, Patriarhia Română a declarat anul 2016 drept An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, context în care au avut loc mai multe activități dedicate marelui ierarh.

Foto credit: Ierom. Antipa Burghelea/Mănăstirea Antim

Comentarii Facebook


Știri recente