Oaspeţi din Ucraina şi Bulgaria la hramul bisericii Sfântul Haralambie din Constanţa

Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei (Ucraina) Înaltpreasfinţitul Meletie şi Preasfinţitul Tihon, Episcop de Tiberias şi superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia (Bulgaria), au fost prezenţi marţi, 10 februarie, la slujba de hram a bisericii „Sfântul Haralambie” din Constanţa, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Răspunzând invitaţiei Arhiepiscopului Tomisului. IPS Teodosie, cei trei ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie în faţa câtorva sute de credincioşi.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost adusă la această biserică, în pelerinaj, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Odighitria sau Îndrumătoarea, de la mănăstirea Baytali (de lângă Odessa, Ucraina), ce va rămâne spre închinare până pe data de 16 februarie.

Înfiinţată în jurul anului 1700, mănăstirea Baytali (denumirea vine de la satul ucrainean Baytali, situat la 200 de km de Odessa), ce adăpostea peste 300 de călugări, nu a scăpat de furia otomană care a dus la nimicirea ei. Un odor rămas din acea perioadă este icoana Maicii Domnului Odighitria, salvată în chip miraculos de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioşi timp de două secole. În anul 2005, icoana s-a întors acasă după o îndelungată pribegie, fiind adusă de călugării de la mănăstirea Sf. Pantelimon din Odessa. Însă, din chipul Maicii Domnului, se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii era înnegrită de trecerea timpului. Încercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a eşuat.

Prima minune săvârşită, după întoarcerea acasă a icoanei, a fost aceea că, fără intervenţia mâinii omeneşti, culorile au devenit din nou vizibile, recăpătându-şi frumuseţea şi strălucirea de odinioară. Au urmat multe alte minuni, mai ales vindecări de diferite boli de care sufereau cei care veneau să se închine în faţa Maicii Domnului. În semn de mulţumire, mulţi dintre cei vindecaţi au prins de icoană diferite podoabe sau daruri care sunt păstrate şi astăzi ca mărturie a milostivirii şi bunătăţii lui Dumnezeu.

În cuvântul său, IPS Teodosie a apreciat că “astăzi a fost o zi de mare sărbătoare în Constanţa, în special la această parohie, unde credincioşii s-au bucurat de slujirea celor doi oaspeţi din străinătate, precum şi de aducerea icoanei făcătoare de minuni. Să-l avem pe Sfântul Haralambie model şi să-l purtăm tot timpul în rugăciunile noastre, urmându-i exemplul de viaţă pentru a-l avea mijlocitor în faţa Tatălui Ceresc.”

Comentarii Facebook


Știri recente