O semnătură pentru viață

Ziarul Lumina publică în ediția de astăzi, 27 mai 2013, o amplă analiză, apărută sub semnătura Diac. George Aniculoaie, cu privire la susținerea inițiativei cetățenești europene „Unul dintre noi”. Patriarhia Română susține această inițiativă care are drept scop ridicarea nivelului de protecție juridică în Uniunea Europeană a demnității, a dreptului la viață și a integrității fiecărei ființe umane de la concepție. În continuare, redăm integral articolul intitulat O semnătură pentru viață:

Românii, împreună cu cetățenii din celelalte state membre ale UE, sunt chemați să spună NU activității care implică distrugerea de embrioni umani. Până la data de 1 noiembrie 2013, minim 1 milion de europeni trebuie să semneze inițiativa cetățenească europeană „Unul dintre noi”. Noi, românii creștini, trebuie să luptăm împotriva acestor experimente ucigașe deoarece credem că embrionul uman este cu adevărat persoană din momentul unirii celor două celule germinale umane.

Patriarhia Română a făcut publică susținerea inițiativei „Unul dintre noi”, ce „are drept scop ridicarea nivelului de protecție juridică în UE a demnității, a dreptului la viață și a integrității fiecărei ființe umane de la concepție”, potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române. Conform site-ului www.oneofus.eu, dedicat inițiativei cetățenești „Unul dintre noi”, prin semnătura noastră solicităm UE să înceteze finanțarea activităților care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare și sănătate publică. Fidelă credinței sale că viața specific umană începe din momentul fertilizării ovocitului femeii, când se constituie zigotul, Patriarhia Română atrage atenția asupra faptului că distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punctul de vedere al celei mai elementare etici, din punct de vedere omenesc, din punct de vedere spiritual-moral.

Pr. Vasile Răducă, profesor de teologie morală și bioetică la Facultatea de Teologie din București, ne-a spus că „Biserica nu acceptă intervenția pe embrion, din motive care n-au nici o legătură cu sănătatea viitorului prunc. În măsura în care intervenția pe embrion urmărește sănătatea acestuia, Biserica nu este împotrivă, dat fiind faptul că în embrionul însuși pot să fie forme maladive, care sunt tot atâtea forme de manifestare a răului și a anormalității”. Tot pr. Vasile Răducă continuă și spune că „Biserica nu condamnă sau nu dezaprobă intervenția pe embrion grosso modo; ea este de acord cu intervenția pe embrion care se face în perspectiva însănătoșirii acelei ființe umane, dar nu acceptă intervenția determinată de cu totul alte motive decât sănătatea embrionului. Ne naștem într-o natură afectată de păcat, afectată de rău, forme de rău manifestate mai mult sau mai puțin evident. Prin urmare, în măsura în care, în evoluția embrionului uman, se constată foarte devreme situații care ar duce la boli incurabile, și în măsura în care se poate interveni de la acest nivel spre a se vindeca ființa zămislită, Biserica Ortodoxă înțelege și nu condamnă, pentru că intervenția urmărește un bine. Dar în măsura în care nu se pornește de la această motivație, ci de la cu totul altă motivație, atunci intervențiile pe embrionul uman nu sunt acceptate”.

Deci orice experiment care are ca finalitate distrugerea embrionului uman este un atentat la viața omului, pentru că Biserica învață că embrionul uman este ființă umană din momentul constituirii zigotului. „În evoluția embrionului uman (adică zigotul nidat, după 14 zile de la constituirea sa) nu se constată niciodată vreun moment în care el ar fi altceva decât a fost înainte. Toată evoluția este o creștere organică fără sincope. Aceasta arată că, din momentul conceperii acestei ființe umane, din ființe umane vii, ea nu poate să fie altceva decât ființă umană cu totul specifică (nu se confundă nici cu trupul mamei, nici cu altă ființă). Nu apare nimic din nimic. Și dintr-o ființă umană nu se poate zămisli mai întâi altă ființă, ca după aceea să devină ființă umană. Se zămislește o ființă umană, printr-o mare taină a lui Dumnezeu, ființă care din momentul zămislirii este trup și suflet. Iar trupul acesta se dezvoltă organic, determinat tocmai de prezența sufletului în această structură organică numită trup. Cum să zămislească două persoane mai întâi ceva care nu are nimic personal în ea? Și dacă are ceva personal înseamnă că automat această ființă are suflet”, explică pr. prof. Vasile Răducă.

S-au strâns până acum 450 de mii de semnături

Din aceste motive, convinsă de misiunea sa importantă într-o societate ce se îndepărtează tot mai mult de reperele moral-spirituale creștine, Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene a promovat și apărat constant demnitatea umană în cadrul dialogului cu instituțiile europene. Astfel, alături de Comisia Episcopatelor (Romano-Catolice) din Europa (COMECE), a susținut activ amendarea articolelor care privesc aspecte etice în problema finanțării cercetării pe embrioni umani a noului program-cadru de cercetare 2014-2020, numit Orizont 2020. „Programul acesta cadru este prevăzut să aibă un buget de 80 de miliarde de euro pentru promovarea inovării și a dezvoltării în UE. De aceea, s-a făcut un lobby foarte puternic înainte, de către mari firme din industria de cercetare în special, ca UE nu numai să permită, ci să și finanțeze cercetarea pe embrioni umani. Motivul principal avansat de ei fiind necesitatea prelevării de celule stem embrionare cu rol terapeutic. Însă procesul de derivare al acestora implică în mod necesar distrugerea de embrioni umani în faza incipientă de dezvoltare, fapt care nu pare să-i preocupe câtuși de puțin. De fapt, scopul lor principal este unul economic, de câștigare de cât mai mulți bani, și nu sănătatea ființei umane”, explică pr. Sorin Șelaru, directorul Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene. Din cele 1 milion de semnături necesare pentru ca inițiativa „Unul dintre noi” să fie înaintată Comisiei Europene, până acum s-au strâns aproximativ 450 de mii de semnături. „Ca țara noastră să poată participa la această inițiativă trebuie să strângă minim 24.750 de semnături ale cetățenilor români. Până ca Patriarhia Română să își dea sprijinul oficial, erau adunate doar 2.000”, spune pr. Sorin Șelaru. O altă regulă ca inițiativa să fie valabilă constă în faptul că semnatarii trebuie să fie cetățeni din cel puțin 7 țări membre UE. Datele personale nu vor fi utilizate în nici un alt scop de Comisia Europeană și vor fi distruse după data încheierii procedurilor administrative. Dacă până la data de 1 noiembrie se va aduna numărul necesar de semnături, Comisia va examina inițiativa, existând posibilitatea de a face o propunere legislativă care va fi prezentată Parlamentului și Consiliului.

„Unul dintre noi” solicită UE să înceteze finanțarea activităților care includ distrugerea embrionilor umani, fundamentându-se și pe definiția embrionului uman ca fiind începutul dezvoltării ființei umane, care a fost dată într-o decizie din octombrie 2011 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (Brustle vs Greenpeace). Inițiativa se bazează pe un sprijin larg: Biserici, politicieni, parlamentari europeni și leaderi din societatea civilă.

Comentarii Facebook


Știri recente