O replică a Mănăstirii Putna va fi construită lângă monumentul Sf. Ștefan cel Mare de la Podul Înalt

Consiliul Județean Vaslui va continua dezvoltarea Ansamblului „Ștefan cel Mare” de la Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, la care se lucrează în cadrul a două proiecte europene.

La sugestia Preasfințitului Părinte Ignatie, în apropiere va fi construită o biserică în stilul celei de la Mănăstirea Putna, unde își doarme somnul de veci sfântul domnitor.

Consiliul Județean va amenaja și un sat medieval, care va arăta ca cele din perioada domnitorului.

„Suntem spre finalizarea sitului de la Muntenii de Jos, dedicat marelui domnitor Ștefan cel Mare. Sigur, acesta este proiectul cu finanțare europeană pe cooperare transfrontalieră”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

„Dar avem în vedere să dezvoltăm și cealaltă parte cu un parc de agrement, unde cei care vin să viziteze situl, spațiul expozițional, să își poată petrece timpul liber, să stea cu copiii, să se relaxeze.”

Monumentul de la Băcăoani se află pe locul celei mai mari biruințe ale Sf. Ștefan cel Mare, cea de la Podul Înalt.  Statuia ecvestră se află la aproximativ 12 kilometri sud de Vaslui, are înălțimea de 6,9 metri și o greutate de 19 tone și este așezată pe un soclu de marmură de 8 metri înălțime.

Ansamblul monumentale de la Băcăoani, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui. Foto: Stefana Coropcianu

Monumentul a fost dezvelit în 1975, când s-au împlinit 500 de ani de la victoria de la Podul Înalt împotriva otomanilor (10 ianuarie 1475).

Statuia a fost realizată de sculptorul Mircea Ștefănescu. Artistul a primit Premiul Academiei Române „Ion Andreescu” pentru monument.

De o parte și de alta a scărilor se află câte un basorelief de bronz cu scene istorice realizate de sculptorul Iftimie Bârleanu.

Statuia ecvestră a Sf. Ștefan cel Mare de la Podul Înalt, în jurul căreia s-a construit Ansamblul Monumental de la Băcăoani, jud. Valsui. Sursa foto: Facebook / Mănăstirea Bujoreni

Istoricii cred că la Podul Înalt a avut loc cea mai mare înfrângere din istoria militară a Islamului.  „Niciodată armatele turcești n-au suferit un dezastru atât de mare”, a scris mama sultanului Mahomed al II-lea. Românii s-au luptat atunci cu o armată de trei ori mai numeroasă, de 120.000 de turci.

Cel mai vibrant omagiu adus sfântului domnitor după această victorie a fost formulat de cronicarul polonez Jan Długosz: „După părerea mea el este cel mai vrednic să i se încredințeze conducerea și stăpânirea lumii și mai ales funcția de comandant și conducător contra turcilor, cu sfatul comun, înțelegerea și hotărârea creștinilor”.


Unul din proiectele de restaurare a ansamblului de la Băcăoani se intitulează „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”. Valoarea proiectului este de 1.651.344 euro, din care 1.476.597 euro nerambursabili.

Foto credit: Facebook / Consiliul Județean Vaslui

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente