O lecție din martiriul Sf. 40 Mucenici: Putem pierde sau câștiga mântuirea chiar în ultima clipă a vieții

În predica rostită sâmbătă, 9 martie 2019, la Mănăstirea Antim, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a insistat asupra unei „lecții extraordinare” desprinse din martiriul Sfinților 40 Mucenici, aceea că putem pierde sau câștiga mântuirea chiar în ultima clipă a vieții.

Preasfinția Sa a făcut referire la faptul că unul dintre cei 40 mucenici care a rezistat foarte mult chinurile primite pentru credința sa, la final și a ieșit din iazul înghețat în care erau aruncați să moară și „a pierdut plata ostenelilor sale cu o clipă înainte de moarte”.

În același timp, Aglae, unul dintre soldații necredincioși care supravegheau executarea creștinilor, văzând credința lor și minunile care s-au petrecut, i-a luat locul celui care a ieșit din iazul înghețat și astfel „a dobândit în ultima clipă a vieții lui cununa cea neveștejită a mântuirii, asemenea tâlharului care a fost răstignit de-a dreapta Mântuitorului Iisus Hristos”.

Citește mai mult despre Sfinții 40 Mucenici în secțiunea calendar ortodox.

Putem fi creștini și să ne considerăm suficienți prin ceea ce facem și să pierdem plata ostenelilor de-o viață sau poate veni cineva care cu sufletul curat și cu o dragoste nețărmurită față de Hristos, după o viață trăită departe de El să dobândească cununa mântuirii, a atras atenția ierarhul.

Pe oricare dintre noi, oricât de păcătoși am fi, Hristos ne așteaptă să ne întoarcem, dacă nu în ceasul al treilea, măcar în al șaselea, măcar într-al nouălea sau într-al unsprezecelea, conștienți fiind că vom primi și noi plata ca și cei care au venit din ceasul întâi, a continuat Episcopul vicar patriarhal reflectând la textul evanghelic citit la Liturghie de Sf. 40 Mucenici.

Preasfințitul Părinte Varlaam a spus că din această Evanghelie (Matei 20: 1-16) s-a inspirat Sf. Ioan Gură de Aur în cuvântul său care este citit la slujba din noaptea Sf. Paști.

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a subliniat că acum când ne apropiem de Marele Post al Paștelui, sărbătoarea și evanghelia de astăzi sunt „o lecție extraordinară”:

O lecție prin care suntem chemați să mărturisim într-o societate secularizată în care credința creștină este marginalizată, ridiculizată, adeseori batjocorită fim mărturisitori ai ei, așa cum au fost acum aproape 1.700 ani Sf. 40 Mucenici de la Sevasta Armeniei.

„Postul este o oportunitate extraordinară pentru noi de a intra în ceasul al treilea, al șaselea, al nouălea sau al unsprezecelea ca lucrători – creștini împlinitori ai voii lui Dumnezeu – în Biserica lui Hristos care este via Sa”, a spus la final ierarhul.

Sărbătoarea Sf. 40 Mucenici este una deosebită pentru Mănăstirea Antim din Capitală, întrucât așezământul monahal are în patrimoniu fragmente din moaștele martirilor serbați în data de 9 martie.

Foto: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente