O copie a Tratatului de la Trianon, disponibilă în format digital

O copie a Tratatului de la Trianon poate fi descărcată de pe site-ul unei companii din Petroşani specializată în operaţiuni de arhivare, informează Agerpres.

Cei interesați să descarce o copie în PDF a documentului care oficializa, în data de 4 iunie 1920, actuala frontieră a României cu Ungaria, trebuie să completeze în prealabil un chestionar electronic.

Copia tratatului a fost obţinută printr-o tehnică specială de scanare de pe singura variantă originală existentă în limba română.

Documentul a fost pus la dispoziție de fostul senator Haralambie Vochiţoiu care l-a achiziţionat, în anul 2016, în urma unei licitaţii publice din colecţia scriitorului Corneliu Vadim Tudor.

„Tratatul de la Trianon este un document extrem de important pentru statul român. Au fost oameni care şi-au dat viaţa pentru naţiunea noastră. Un corp format din distinşi diplomaţi a muncit la acest document timp de un an şi jumătate. Am considerat că este important ca orice român să poată avea acces la conţinutul documentului, la împlinirea a o sută de ani de la semnarea acestuia”, a declarat, pentru Agerpres, Haralambie Vochiţoiu.

Digitalizarea pachetului de documente referitoare la Tratatul de la Trianon, între care şi varianta în limba română, a durat circa două săptămâni.

La dispoziţia publicului se află şi copia digitalizată a Monitorului Oficial din 21 septembrie 1920, în care a fost publicată ratificarea Tratatului de la Trianon.

Varianta în limba română a Tratatului de la Trianon a fost prezentată, în original, publicului din Bucureşti şi Alba Iulia, în noiembrie-decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Foto credit: Arhiva Dia

Comentarii Facebook


Știri recente