O biserică de lemn atipică, sfințită pentru trei cătune de la poalele Apusenilor

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a sfințit duminică Biserica „Sfântul Ierarh Grigorie Teologul” a cătunelor Muntele Săcelului, Moara de Pădure și Frăsinet din comuna Băișoara, județul Cluj.

Construcția noii biserici, din lemn, a început în toamna anului 2015 și a venit ca o necesitate resimțită de credincioșii din cătunele amintite, ce formează o filie a Parohiei Săcel. Drumul pe care îl aveau de străbătut până la vechea biserică, din deal, era extrem de greu, mai cu seamă toamna târziu și iarna.

Biserica veche a fost edificată mai sus pe munte, acolo unde în anii `80-`90 se găsea vechea vatră a comunității, ce număra aproximativ 250 de persoane. Cu timpul zona s-a depopulat, iar credincioșii rămași în cătune au fost nevoiți să străbată pe jos aproximativ 3 km de drum forestier, care, mai ales iarna, era impracticabil.

În anul 2019, cu prilejul hramului, tot Mitropolitul Andrei a oficiat prima Sfântă Liturghie și a binecuvântat lucrările efectuate la noul lăcaș de slujire.

O biserică de lemn atipică

Lăcașul de cult a fost ridicat din lemn de brad, pe talpă de stejar, având o suprafață de 90 mp.

Biserica din lemn se deosebește prin adoptarea unei tipologii neconforme bisericilor de lemn din zona Transilvaniei.

Modelului navă cu boltă cilindrică şi turn peste pronaos, i se contrapune o structură de factură răsăriteană, în plan cruciform, specifică bisericilor de zid. Cupola centrală este realizată din 8 segmente sferice, înălţată peste cele 4 bolţi cilindrice ale braţelor crucii.

Structura este realizată din bârne de brad, peste o talpă de stejar, arhitectura purtând semnătura lui Călin Chifăr şi Gheorghe Chistol. Constructori au fost meşterii populari Urdă Vasile şi Benţa Ioan.

Amenajarea interioară încearcă să găsească o măsură între interioarele cu specific popular şi interioarele bisericilor de zid cu o pictură bizantină cu accente gotico-transilvănene, iar iconostasul şi mobilierul reinterpretează modelele populare, se arată pe site-ul Mitropoliei Clujului

Edificarea bisericii a fost făcută sub coordonarea preotului paroh Mihai Răzvan Bogdan, care este și realizator de emisiuni la Radio Renașterea.

Cu ocazia sfințirii, Mitropolitul Andrei a vorbit apreciativ vizavi de eforturile depuse pentru noul lăcaș de cult.

„E greu de a detalia tot ce s-a făcut aici, dar ne ajută Tudor Arghezi să rezumăm”, a spus ierarhul citând din poezia „Poetului necunoscut”.

„Altarul ca să fie și pietrele să ție / Cer inima și viața zidite-n temelie”.

Cei prezenți la sfințire au primit în dar Albumul „Înfăptuirea unei năzuințe”, care detaliază istoricul și etapele construirii Bisericii „

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul”.

Vezi mai multe imagini de la eveniment.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente