Nu suntem făcuți pentru țărână, ci pentru Cer: Episcopul Timotei Prahoveanul de Înălțare

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit joi credincioșilor ploieșteni despre semnificațiile sărbătorii Înălțării Domnului și despre eroii neamului.

„Nu ne-am născut ca să ne întoarcem în pământ și să rămânem acolo, ci noi vom merge în cer într-o zi”, a subliniat Episcopul Timotei în omilia rostită în Biserica Înălțarea Domnului din Ploiești, lăcaș de cult care și-a sărbătorit joi hramul.

Preasfinţia Sa a semnalat că am fost creați pentru a locui în locașurile cerești, însă pentru a ajunge acolo trebuie să îndeplinim două condiții: „să avem credință în Mântuitorul Hristos cel Înviat din morți și înălțat la Cer și să împlinim poruncile Lui”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a afirmat că praznicul Înălţării Domnului „ne îndeamnă pe toți să ne înălțăm de la cele pământești la cele cerești, să iubim mai mult Cerul și înălțimile decât țărâna și lucrurile care trec”.

Liturghie şi parastas pentru eroii neamului

De sărbătoarea Înălțării Domnului, ploieștenii au venit în număr mare la Biserica „Eroilor Tineri” pentru a participa la hramul locașului de cult și pentru a-i pomeni pe eroii neamului.

Biserica din Ploiești este construită în cinstea eroilor martiri prahoveni care au murit în decembrie 1989; în curtea lăcaşului de cult se află un monument închinat acestora și tuturor eroilor neamului.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat joi, 17 mai 2018, Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire la monumentul eroilor martiri din fața lăcașului de cult.

Episcopul Timotei Prahoveanul în Biserica Înălțarea Domnului din Ploiești, sfinţită în anul 2006. Foto: Andrei Duţă

La finalul slujbei, ierarhul a remarcat legătura dintre această sărbătoare şi pomenirea eroilor neamului.

PS Timotei a spus că sărbătoarea Înălţării Domnului ne îndeamnă să fim recunoscători față de cei care s-au jertfit cu ani în urmă, în diferite perioade, apărând pământul strămoșesc și oferindu-ne nou această lecție adevărată către care trebuie să privim”.


Vezi și: Patriarhul României explică legătura dintre Ziua Eroilor şi sărbătoarea Înălţării Domnului


Preasfinţia Sa a îndemnat să ne rugăm pentru eroii „care s-au jertfit în fața gloanțelor în urmă cu 29 ani, dar și a celorlalți care, în alte vremuri, s-au luptat și au apărat acest pământ românesc”.

 

Slujba de pomenire la monumentul din curtea bisericii. Foto: Andrei Duţă

După slujbă, reprezentanți ai autorităților locale și centrale au depus coroane de flori la monumentul din fața bisericii.

Pe lângă hramul „Înălțarea Domnului”, biserica îl are ca ocrotitor pe Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare.

Foto credit: Andrei Duță

Comentarii Facebook


Știri recente