Nu putem gândi o lume fără educaţie religioasă

Deputatul Daniel Gheorghe, beneficiar al orei de religie de după ’89, susţine şi recomandă înscrierea la această materie. Pentru dânsul, ora de religie este unul din simbolurile eliberării din comunism, cea mai mare sursă de cultură a umanităţii necesară formării elevului ca individ, predarea acestei materii este o chestiune de siguranţă naţională, iar dreptul la educaţie religioasă este unul fundamental pentru copii.

Domnule deputat, având în vedere că faceţi parte din generaţiile cărora li s-a predat religia în şcoală, spuneţi-ne, ce înseamnă pentru dumneavoastră ora şi profesorul de religie?

Am avut şansa să fiu chiar într-una dintre primele generaţii care au făcut în şcoală ora de religie după Revoluţia din 1989. Eu am început şcoala în 1992 şi chiar atunci, ţin minte, în clasa I am putut avea ocazia de a studia religia alături de părintele paroh de la biserica din Otopeni, oraş de unde sunt eu. Ţin minte faptul că pentru noi ora de religie a fost în primul rând unul din simbolurile eliberării din comunism, pentru că, precum ştiţi, regimul comunist a interzis religia, fiind un regim ateu, un regim care a militat împotriva valorilor creştine şi care a încercat să creeze o societate controlată la maximum, iar orice forţă politică sau nepolitică care doreşte să controleze o societate va ataca prima dată religia. Şi cu atât mai mult atacul vine la adresa Bisericii, pentru că mesajul creştinismului, indiferent de cult, mesajul lui Hristos este un mesaj al libertăţii. Şi în momentul în care mesajul religios ţine de libertate personală, de liber- arbitru, de egalitate de şanse, de capacitatea omului de a-şi pune în valoare ceea ce are în lăuntrul său dat de la Dumnezeu, toate aceste lucruri sunt deosebit de periculoase pentru un regim care îşi doreşte o masă uniformă de sclavi subordonaţi, uşor de controlat, manipulabili şi mai ales obedienţi. În ciuda aparenţelor şi în ciuda propagandei care se face la adresa religiei, în realitate credinţa în Dumnezeu e un factor de eliberare a individului de sub presiunea vieţii de zi cu zi.

Mai multe informaţii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente