Nouă placă informativă inscripţionată cu numele personalităţilor româneşti, inaugurată la Cimitirul Bellu

O nouă placă informativă inscripţionată cu numele celor mai importante personalităţi ale culturii româneşti a fost inaugurată marţi la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Placa informativă a fost executată la iniţiativa şi cu suportul financiar oferit de Ambasada Republicii Federale Germania în România.

Patriarhia Română a fost reprezentată la eveniment de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, care a oficiat o slujbă de pomenire pentru toţi cei înmormântaţi în cimitirul Bellu.

„La iniţiativa Ambasadei Germaniei, am oficiat slujba parastasului pentru toţi cei care odihnesc în cimitirul acesta şi acest parastas este prilejuit de inaugurarea acestui tablou general al cimitirului cu menţionarea celor mai ilustre personalităţi care aşteaptă în acest cimitir aşa cum mărturisim în Crez: …Învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul adresat celor prezenţi.

Ierarhul a subliniat că iniţiativa merită apreciată şi lăudată. „Iar ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, aduc un cuvânt de felicitare și de recunoștință domnului ambasador, familiei sale, colaboratorilor domniei sale, membrilor Academiei Române prezenți, pentru că este o inițiativă care se înscrie în contextul anului 2021, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept «Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor»”.

„Vă felicităm pentru această inițiativă. Cei care vor vizita în viitor cimitirul acesta au un instrument foarte util la îndemână pentru a ști cu exactitate unde trebuie să meargă pentru a depune o lumânare, o floare, un semn al recunoștinței și iubirii la mormintele acestor personalități. Dumnezeu să răsplătească inițiativa, suportul financiar oferit cu generozitate de Ambasada Germaniei, iar sufletele celor adormiți să le așeze în lumina Sa cea veșnică”, a încheiat Părintele Episcop.

Cord Meier‑Klodt, Ambasadorul Germaniei în România, a precizat că evenimentul este un moment special şi emoţionant pentru el şi soţia lui.

„Pentru noi, este vorba de un ultim proiect după patru ani și jumătate minunați în această țară frumoasă. L‑am dedicat comemorării unor personalități din bogatul patrimoniu cultural și intelectual care ne‑a legat puternic de România atât pe mine, cât și pe soția mea”.

„Este vorba despre o mică poveste de dragoste născută din propria mea descoperire a tradiției muzicale românești, muzica clasică, dar și muzica populară, șansonetele și romanțele cântate de mari artiști precum Jean Mascopol, Cristian Vasile sau Zavaidoc, mai ales pe marile artiste, și anume Maria Tănase sau Ioana Radu. Mărturisesc că m‑am îndrăgostit în special de Ioana Radu, de interpretarea sa simplă, dar foarte cuceritoare a romanțelor”.

„Iarna trecută, ascultând pentru a mia oară Mi‑e dor de ochii tăi adânci, m‑am hotărât să merg să mă închin pios la mormântul său din Cimitirul Bellu. Această căutare nu s‑a dovedit atât de simplă atunci, fiindcă numele ei nu apărea pe panoul din cimitir. Nu m‑am lăsat descurajat și am găsit, în cele din urmă, mormântul frumos al Ioanei Radu”.

„Când i‑am relatat ulterior soției mele această mică aventură, i‑a venit spontan o idee: de ce nu transform această poveste într‑un proiect cultural al ambasadei. Un proiect dedicat actualizării și înnoirii acestui panou informativ pentru a le facilita viitorilor vizitatori și admiratori să se încline la mormântul personalităților lor favorite aici, în acest adevărat Père Lachaise de București”.

La inaugurare au participat reprezentaţi ai autorităţilor de stat şi ai altor instituţii, membri ai Academiei Române, ş.a.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Comentarii Facebook


Știri recente