Noua mănăstire românească din Irlanda a trăit mai mult în lockdown. O obște mică, dar cu mulți prieteni

„Din cele 15 luni de când ne-am instalat aici, mai mult de jumătate (opt!) am fost în lockdown mai mult sau mai puțin sever – nu foarte ușor pentru începutul unei mănăstiri din punct de vedere al lucrărilor grele, fizice. Dar Domnul ne-a ajutat ‹în multe feluri și-n multe chipuri›”, spune Maica Iosifia Dinu de la Mănăstirea românească „Izvorul Tămăduirii” din Irlanda.

„Cea mai mare minune – din cele câteva pe care le-am trăit – a fost că, în chiar 2020, anul în care întreaga lume a fost dată peste cap, Domnul ne-a dăruit în mod neașteptat mănăstirea, cu două luni înainte de data limită pentru plata ultimei rate”.

Plata ultimei rate și confirmarea cumpărării s-au făcut în data de 29 octombrie 2020.

În inima Irlandei

Mănăstirea se află în inima Irlandei, foarte aproape de râul Shannon. Locul a aparținut ordinului monahal catolic al Ursulinelor. Maicile catolice au avut acolo timp de aproape 25 de ani un centru spiritual, de reculegere – ”retreat centre”.

„Numele, pe care noi l-am și păstrat, era Ard Ciaran, adică locul înalt al Sf. Ciaran, deoarece era dedicat acestui mult-îndrăgit sfânt. De altfel în satul Shannonbridge, situat doar la 8 km de situl monahal de la Clonmacnoise, și biserica și școala sunt dedicate sfântului”, a explicat monahia Iosifia.

Foto credit: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Ansamblul monahal cuprinde 7 case: un paraclis cu un mic pangar, o trapeză pentru pelerini care cuprinde și o modestă bibliotecă, 4 căsuțe pentru pelerini și casa maicilor.

Doar două maici formează momentan obștea mănăstirii românești din Irlanda, dar comunitatea care susține acest proiect este uriașă.

O obște mică, dar cu mulți prieteni

„În lunile în care s-a putut face slujbă cu credincioși, paraclisul s-a dovedit a fi neîncăpător așa că în viitor avem intenția să construim o biserică mai mare, cu mila Domnului”, mai spune maica.

„Căsuțele au fost amenajate astfel încât și familiile cu copii să se bucure de o ședere la mănăstire. În lunile de vară, când n-au fost restricții, multe familii s-au bucurat atât de slujbe cât și de…munca în natură. Mănăstirea dispune de peste un hectar de pământ, are spații verzi care trebuie îngrijite și alte spații care trebuie curățate și amenajate”.

La mănăstire Sfânta Liturghie este oficiată pe rând, de preoții din protopopiatul Irlandei. Slujbele se săvârșesc în limba română dacă vin numai credincioși români.

„Dar dacă vin și credincioși de alte naționalități (irlandezi, englezi, americani, georgieni, greci, ruși, nemți) folosim engleza, chiar și greaca, rusa și irlandeza – spre surpriza plăcută a irlandezilor care ne vizitează și care sunt încântați să rostească cu noi ‹Tatăl nostru› în limba lor”, explică monahia Iosifia.

În afara slujbelor, obștea se ocupă cu primirea pelerinilor, a vizitatorilor, cu îngrijirea spațiilor verzi, cu realizarea obiectelor de artizanat monastic – metanii, cruciulițe împletite, icoane litografiate.

„Cu toate că obștea este mititică, comunitatea închinătorilor și prietenilor mănăstirii, a tuturor celor care ne-au ajutat și încă ne ajută, este mare”.

Unul dintre prietenii de seamă ai mănăstirii este actorul american Jonathan Jackson. El a fost printre primii care au donat pentru achiziția locului și a promovat strângerea de fonduri. Recent, el a declarat pentru Trinitas TV că mănăstirea românească „Izvorul Tămăduirii” este locul său preferat din Irlanda.

Hramul principal al mănăstirii este „Izvorul Tămăduirii”, iar hramul secundar este închinat Sf. Ciaran din Clonmacnoise (9 septembrie), un sfânt celt din veacul al VI-lea, care a înființat renumita mănăstire din Clonmacnoise – așezământ de o mare importanță religioasă și culturală pentru poporul irlandez în primul mileniu creștin.

În afară de aceste două hramuri, la această mănăstire sunt cinstiți în mod deosebit Sfinții celți ai Irlandei, serbați în a doua Duminică după Rusalii , dar și Sf. Prooroc Daniel împreună cu cei trei Tineri – întrucât 17 decembrie 2019 a fost ziua când mica obște a preluat cheile proprietății.

Află mai multe detalii despre noua mănăstire și pe site-ul oficial al așezământului.

Vezi și: Scriitorul Paul Kingsnorth, botezat la mănăstirea românească din Irlanda

Sursa foto: Instagram

Comentarii Facebook


Știri recente