Noi proiecte pastorale şi sociale în Protopopiatul Sibiu

Preoţii din parohiile arondate Protopopiatului Sibiu au participat ieri, 19 februarie, la şedinţa administrativă lunară, în cadrul căreia s-au discutat două proiecte sociale importante din eparhie şi s-a prezentat programul de pelerinaje al „Basilica Travel“, informează Ziarul Lumina. Aniversarea celor 90 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române a fost marcată printr-o prelegere susţinută de pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu.

Întâlnirea a avut loc la sediul Protopopiatului Sibiu, sub preşedinţia protopopului Ioan Coşa, care i-a prezentat şi pe ceilalţi oaspeţi: consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, consilierul social de la aceeaşi eparhie, pr. Nicolae Rusu, inspectorul social Marius Talmaţchi şi directorul centrului regional „Basilica Travel“ din Sibiu, diaconul Tiberius Macrea.

Pentru început, reprezentantul agenţiei de pelerinaje a Patriarhiei Române a prezentat pe scurt programul centrului de la Sibiu pe următoarele luni şi i-a invitat pe preoţi să colaboreze mai mult cu această instituţie care oferă posibilitatea credincioşilor de a vedea locuri sfinte şi de a cunoaşte mai multe din istoria creştinismului.

Implicarea în proiecte sociale

Întâlnirea a continuat cu prezentarea celor mai noi proiecte implementate în Arhiepiscopia Sibiului prin intermediul Departamentului social. Părintele consilier Nicolae Rusu i-a îndemnat pe preoţii prezenţi să se implice în aceste proiecte menite să asigure un ajutor persoanelor aflate în mari dificultăţi materiale sau în situaţii grave.

„Avem în prezent două proiecte pentru care vă solicităm să vă implicaţi în mod direct. Primul este legat de campania Patriarhiei Române «Donează sânge, salvează o viaţă!». Avem un parteneriat cu Academia Forţelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu, cu Jandarmeria, Poliţia şi Pompierii. Noi ne-am luat angajamentul de a-i îndemna pe credincioşi să vină în zilele stabilite cu reprezentanţii Centrului de Transfuzie pentru a dona sânge. Al doilea proiect se referă la copiii persoanelor aflate în detenţie. Avem un parteneriat cu Direcţia Generală a Penitenciarelor, prin care dorim să-i ajutăm pe copiii deţinuţilor să meargă la şcoală. Oferim acestor copii 300 de lei în fiecare lună şi, dacă aveţi în parohii asemenea cazuri, vă rugăm să ne contactaţi pentru a face toate demersurile necesare“, a spus pr. Nicolae Rusu.

În completarea prezentării acestor proiecte, inspectorul social Marius Talmaţchi le-a amintit preoţilor că pot veni cu grupuri de credincioşi la Centrul de Transfuzie din Sibiu în zilele de 24 februarie şi 10 şi 24 martie, pentru a dona sânge. În prezent, sângele donat în Centrul de Transfuzie acoperă 40% din nevoile spitalelor din judeţul Sibiu.

„O nouă etapă în istoria Bisericii noastre“

În prelegerea dedicată aniversării celor 90 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a vorbit despre momentul unificării bisericeşti a provinciilor româneşti, după care a prezentat pe scurt activitatea celor şase patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

„La 1 noiembrie 1925, Mitropolitul primat de atunci, Miron Cristea a fost întronizat ca Patriarh al României. Erau prezenţi 21 de reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe surori, toţi conducătorii de culte din ţară, oamenii politici din vremea respectivă şi membrii Sfântului Sinod. Se începea o nouă etapă în istoria Bisericii noastre. Patriarhul Miron Cristea a plecat de aici, de la Sibiu, fiind originar din Topliţa. Aici şi-a făcut studiile, urmate de studii de Filologie la Budapesta, apoi a fost secretar şi consilier la Arhiepiscopia Sibiului şi episcop de Caransebeş din 1910, iar în 1919 a fost ales Patriarh“, a subliniat părintele Mircea Păcurariu.

Parteneriate între parohii şi şcoli

În ultima parte a şedinţei, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului a vorbit preoţilor despre hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care parohiile sunt îndemnate să întocmească parteneriate cu instituţiile de învăţământ aflate pe raza comunităţii respective, iar credincioşii să se afilieze la Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“.

De asemenea, părintele consilier Savu Popa a oferit detalii referitoare la întocmirea monografiilor parohiale ce vor fi publicate într-un volum dedicat Mitropoliei Ardealului. „Până la începutul lunii iunie, Arhiepiscopia Sibiului trebuie să pună la dispoziţie, în format electronic, dar într-o formă finală dinaintea prelucrării editoriale, volumul patru din cadrul monografiilor parohiilor din Patriarhia Română. În cadrul volumului patru vor fi cele cinci tomuri, cu cele cinci eparhii din cuprinsul Mitropoliei Ardealului. Vă rugăm să reconsideraţi materialele întocmite până în prezent, fiecare parohie trebuie să se regăsească în maxim patru pagini, iar la materialul respectiv trebuie să existe o parte introductivă cu istoricul localităţii, al parohiei şi al bisericii, dar şi toate aspectele legate de cultura, activitatea pastorală, misionară şi socială a parohiei, la care se adaugă patru fotografii“, a spus părintele Savu.

Comentarii Facebook


Știri recente