Noblețea creștinului se vede atunci când acordă iertare celui care nici măcar nu i-a cerut-o, spune PS Ieronim Sinaitul

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a liturghisit duminică la Catedrala Patriarhală și a subliniat importanța iertării în viața creștinului pentru că ea „reface ruptura sufletească ce se produce, mai întâi, între noi și Dumnezeu, deoarece călcăm poruncile Sale”.

„Suntem nedrepți, răpitori, răzbunători, clevetitori și în alte feluri facem rău aproapelui, răpindu-i bunurile sau chiar viața”, a spus Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul.

„Nu poate să fie iertare pentru cel care nu se îndreaptă, nu cere și nu acordă iertare. Ea este condiția oricărui început, alături de smerenie. A cere iertare de la Dumnezeu, dar și de la cei ce ți-au greșit și, în același timp, să acorzi tu însuți iertare tuturor celor ce ți-au greșit, chiar dacă aceștia nu ți-au cerut iertare”.

„Aici este noblețea și măreția sufletească a creștinului: acordă iertare celui care nici măcar nu i-a cerut-o. Dar din credința și din noblețea sufletului său pecetluite de lucrarea Duhului Sfânt, el acordă iertarea”, a spus PS Ieronim.

Mai departe, ierarhul a subliniat că în procesul de curățire a sufletului, iertării și smereniei îi urmează rugăciunea și postul.

„Dar postul nu va fi rodnic dacă nu va fi urmat, pe lângă rugăciune și iertare, și de milostenie”.

„Ne bucurăm că această virtute, chiar și înainte de a fi proclamată în această duminică, a fost exersată în mod deosebit începând de luna trecută de frații noștri care și-au îndreptat privirea către oamenii refugiați din țara vecină aflați în lipsuri și în suferință”.

„Iar dacă omul nu are ce să dăruiască, totuși are ceva: să facă jertfă lui Dumnezeu sufletul său”, a spus PS Ieronim citându-l pe Episcopul Petru Hrisologul din Ravenna.

Urmărește predica integrală.


Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente