Nimic mai josnic împotriva evidenței binelui decât viciul de procedură: PS Sebastian la Duminica slăbănogului de la Vitezda

Într-un mesaj la Duminica a 4-a după Paşti, în al cărei text evanghelic se relatează despre Vindecarea slăbănogului de la Vitezda, Episcopul Sebastian explică care sunt motivele care au condus la atitudinea iudeilor faţă de minunea Domnului Iisus Hristos.

„Mântuitorul Hristos vindecă un paralizat țintuit la pat vreme de 38 de ani, iar mai marii iudeilor, deloc impresionați de minune, fac ceea ce știau ei mai bine − o criză îngrozitoare de formalism bolnav și răutăcios. Un biet slăbănog redevine în sfârșit și el om, iar aceia nu ratează ocazia de a se umple din nou de ridicol – vezi, Doamne, era… sărbătoare! Nimic mai josnic împotriva evidenței binelui decât viciul de procedură”.

„E adevărat că legea prevedea să nu faci niciun lucru în ziua (sâmbetei): nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta… (cf. Ieș. 20:10), însă de la acestea și până la scandalul din evanghelia de astăzi nu poate fi vorba decât de ipocrizie, formalism bolnav, răutate și invidie – toate deghizate în pretinsă dragoste de Lege”.

Episcopul Slatinei şi Romanaţilor a subliniat că încă nu am învățat să distingem esențialul de neesențial, conținutul de ambalaj și spiritul legii de litera ei. „Iudeii făcuseră din respectarea sâmbetei o obsesie bolnavă, o maladie degenerată și stupidă care i-a aruncat în ariditate sufletească, fapt ce L-a determinat pe Domnul să-i atenționeze că sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă! (Mc. 2:27)”.

„În aceeași logică, se întâmplă să cădem și noi pradă formalismului, bigotismului, misticismului bolnav sau bolnăvicios, semidoctismului și superstițiilor ridicole, care ne fac cu mult mai condamnabili decât pe iudeii de altădată, pentru că aruncăm în derizoriu învățătura cea nouă și sfântă a Domnului”, a mai spus ierarhul.

În concluzia mesajului, el aşterne următoarele întrebări:

„Când vom învăța, oare, să-L acceptăm pe Dumnezeu, în loc să-L tot suspectăm în fel și chip? Să-L slujim, adică, în mod autentic, în loc să-L transformăm, cu prefăcută râvnă, în… obiect de studiu?”.

„Când vom reuși să-L credem pe Cuvântul Lui (Iisus Hristos), în loc să-L tot formalizăm, potrivit nepriceperii noastre?”.

„Când vom înțelege că trebuie Să-L iubim, pur și simplu, în loc să-L tot umanizăm (după chipul nostru) și să-L cenzurăm potrivit crezului nostru?…”.


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente