Nicolae Iorga a susținut proiectul unei Catedrale Naționale, spune PS Varlaam la 150 de ani de la nașterea istoricului

Nicolae Iorga a fost un susținător al proiectului de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, a amintit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul sâmbătă, când a oficiat slujba de pomenire cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea istoricului. Savantul s-a implicat în dezbaterile din perioada interbelică privitoare la amplasarea și aspectul viitoarei catedrale, a spus ierarhul.

Episcopul Vicar Patriarhal l-a numit pe Nicolae Iorga „patriarhul culturii române” și a evocat contribuția lui la istoriografia Bisericii și la restaurarea monumentelor și obiectelor de cult.

„S-a ocupat cu foarte multă atenție de istoria Bisericii neamului românesc, lucru care se reflectă în sutele de studii, de articole și de recenzii care privesc trecutul ei, și mai ales în sinteza sa intitulată «Istoria Bisericii românești și a vieții religioase a românilor» care, pentru importanța ei, a fost publicată în mai multe ediții”, a spus ierarhul.

„Biserica îi este recunoscătoare savantului și pentru faptul că, în calitatea sa de președinte al Comisiei Monumentelor Istorice, s-a ocupat de restaurarea și salvarea multor monumente și așezăminte, inclusiv a numeroaselor obiecte de cult și de artă care le aparțineau”, a adăugat el.

La slujba oficiată la Biserica „Sfântul Gheorghe-Nou” din București au participat personalități din mediul academic și credincioși.

Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române, a afirmat: „Am obiceiul să spun că națiunea română stă pe umerii a doi uriași: poetul național, Mihai Eminescu, și istoricul național (Nicolae Iorga – n. ed.)”.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a spus că personalitatea lui Nicolae Iorga i-a marcat adolescența. „Sunt uimit când mă gândesc cum a avut timp, până la 69 de ani, să scrie 1.000 de volume, să publice peste 13.000 articole și comunicări și să facă tot ceea ce a făcut din punctul de vedere al popularizării științei”.

Academicianul a evocat și memoria prodigioasă a savantului, care putea reține conținutul unei cărți întregi într-un timp foarte scurt.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente