Ne raportăm cu mai mult respect față de un bogat puternic, decât faţă de un om amărât. E o capcană, avertizează PS Ignatie

În cuvântul rostit duminică în biserica Parohiei vasluiene Bahnari, Episcopul Ignatie a menţionat despre o capcană în care cad adesea numeroşi oameni, capcană strâns legată de iluzia puterii, dată de posesia averilor.

Predica Preasfinţiei Sale a avut ca punct de plecare Pilda Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, citită duminică la Evanghelie.

Iluzia puterii

„Mulți se încred în iluzia puterii și în starea pe care o au cei bogați, considerându-se invincibili, că nimeni nu îi poate doborî de pe soclul unde ei sunt deja urcați, prin avere – care înseamnă, implicit, și putere”.

Se înșală, pentru că, cu cât ne lăsăm mai îmbătați de putere și de bani, cu atât căderea, într-un anume moment al vieții, va fi una direct proporțională. Ne vom chinui cu aceeași intensitate cu care ne-am iluzionat că suntem cineva, deținând avere și putere. Pe pământ acești oameni pot impresiona”.

Capcana 

Din păcate, cădem și noi în această capcană. Ne raportăm cu mai mult respect față de cineva care are mai multă putere și este bogat, decât față de un om amărât și sărman, despre care gândim că nu ne poate ajuta și nu putem profita de pe urma sa. Respectăm mai mult pe cineva care este tiran și dictator, pentru că ne este frică de el, ca nu cumva să ne pună în pericol viața”.

Nu dăruim același respect unuia care se raportează față de noi cu bună cuviință și ne respectă demnitatea și valoarea de oameni. Față de o asemenea persoană considerăm că avem legitimitatea de a ne comporta obraznic, spunând că este un om slab, fără demnitate, și îl desconsiderăm”.

Ar trebui să avem încredere mai mult în cei care îi respectă și se raportează cu foarte multă bună cuviință față de cei sărmani, care nu le pot oferi absolut nimic. Să avem mult mai multă încredere în astfel de persoane, decât în cei care lingușesc, pentru a obține privilegii. Lingușeala, foarte bine mascată sub forma respectului, este ipocrită și interesată, pentru că și în cei care o practică este o dorință de putere, de dominare. Este tot o persoană care se lasă hipnotizată de avere și putere. Bogatul era hipnotizat de propria avere”, a subliniat Episcopul Huşilor.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente