Monahi din Arhiepiscopia Bucureștilor în Țara Sfântă

Un grup de 45 de stareți, starețe, monahi și monahii din Arhiepiscopia Bucureștilor se află de ieri, 20 ianuarie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru șapte zile, în pelerinaj prin Țara Sfântă, informează Ziarul Lumina. Majoritatea sunt pentru prima oară la Locurile Sfinte și acest pelerinaj pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos înseamnă un prilej de împrospătare a vieții duhovnicești, de întărire a credinței și de mărturisire a iubirii Preasfintei Treimi.

Pentru toți cei care cred în Domnul nostru Iisus Hristos, Sfintele Locuri din Țara Sfântă reprezintă un deosebit prilej pentru intensificarea credinței și a iubirii pentru Dumnezeu. Cu aceste gânduri, s-au adunat ieri, 20 ianuarie, cei 45 de monahi și monahii din Administrația Patriarhală, de la sectoarele și mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor, la capela Aeroportului Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, pentru a pune început bun și binecuvântat călătoriei lor duhovnicești. După rostirea rugăciunii de călătorie și închinarea pelerinilor, am stat de vorbă cu câteva maici, care ne-au mărturisit despre gândurile și emoțiile pe care le trăiesc și simt înaintea plecării. „Acest pelerinaj reprezintă ceva deosebit. În primul rând acum trăim o emoție sfântă pentru faptul că ne gândim că vom ajunge pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos, în locul unde Mântuitorul ne-a lucrat mântuirea. Astfel, mergem acolo cu multă credință ca să ne rugăm atât la mormântul Mântuitorului, cât și în celelalte locuri sfinte, atât pentru noi, cât și pentru maicile pe care le-am lăsat în mănăstire, dar și pentru toți cei vii, cei adormiți și pentru tot neamul românesc, ca Dumnezeu să ne apere și să ne ajute să avem împliniri”, a spus monahia Lucia Bostan, stareța Mănăstirii Samurcășești.

Pelerinajul, prilej de apropiere mai mare de Dumnezeu

„A îngăduit Dumnezeu ca anul acesta omagial al Sfintei Împărtășanii să mergem, noi cei care suntem stareți și avem responsabilități, acolo în locul unde Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Împărtășanii și tot ceea ce ține de credința noastră ortodoxă. Este o mare bucurie și un moment emoționant, care cu greu se pot exprima în cuvinte. Dumnezeu să ne dea liniște în acele momente când vom ajunge la Locurile Sfinte. Mă rog ca Domnul să dilate timpul când ajungem acolo, să ne rugăm mai mult pentru a simți mai mult”, a mărturisit maica Teofana Popescu, stareța Mănăstirii Suzana.

„Este prima dată când merg într-un asemenea pelerinaj, pe care mi l-am dorit foarte mult și care a venit pe neașteptate. Când am aflat că la București se organizează pelerinajul, am făcut tot posibilul ca să merg, deoarece oricine crede în Mântuitorul își dorește ca să ajungă acolo. Pentru un monah, pelerinajul reprezintă un prilej de apropiere mai mare de Dumnezeu. Desigur, Îl avem pe Domnul Hristos în Sfânta Liturghie, dar să mergem în locurile pe unde a trăit și a propovăduit Mântuitorul Iisus Hristos este un sentiment aparte, o apropiere mai palpabilă și mă încredințez că voi trăi ceva ce nu am mai trăit niciodată”, a spus emoționată rasofora Tavita Vârlan de la Mănăstirea „Sfânta-Maria”-Techirghiol.

„Un astfel de pelerinaj este necesar pentru viețuitorii din mănăstiri”

În acest pelerinaj se află monahi și monahii care au mai trăit primele emoții la Locurile Sfinte din Țara Sfântă, dar fiecare pelerinaj reprezintă un prilej de îmbogățire duhovnicească. „Ne bucurăm și sperăm ca prin acest pelerinaj, în afară de rostul acesta al schimbării noastre sufletești și trupești spre toată fapta cea bună și plăcută lui Dumnezeu, să venim mai îmbogățiți sufletește. Ne rugăm în continuare la Dumnezeu ca să avem un pelerinaj binecuvântat și să ne întoarcem cu nădejdea bucuriei și a mântuirii”, a spus maica stareță, stavrofora Mihaela Costache, a Mănăstirii Pasărea.

Inițiatorul și organizatorul pelerinajului este arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a precizat că acest pelerinaj dorește să fie un prilej de binecuvântare, bucurie și întărire în credință. „De-a lungul timpului, mai multe grupuri de pelerini din întreaga țară, unele numărând chiar peste 120 de persoane, s-au dus în Țara Sfântă, la Ierusalim, la Iordan, așa cum s-a întâmplat la punerea pietrei de temelie a Căminului românesc de la Ierusalim sau la Schitul românesc de la Iordan, dar niciodată, după știința mea, din această zonă nu a fost vreun grup atât de numeros de monahi. 45 de monahi și monahii din Arhiepiscopia Bucureștilor în pelerinaj mi se pare un lucru special, deosebit. Toți merg cu același dor, de a fi în comuniune cu sfinții și de a fi mai ales pe urmele Mântuitorului pelerini în Țara Sfântă. Am considerat că este necesar ca și viețuitorii din mănăstiri să facă un astfel de pelerinaj și am dori ca aceste călătorii duhovnicești să le facem periodic atât la Țara Sfântă, cât și la celelalte Locuri Sfinte de închinare”, a arătat arhim. Timotei Aioanei.

Pelerinajul, organizat prin intermediul Agenției de pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române, cuprinde închinări la Ierusalim, Betleem, mănăstirile istorice ale Țării Sfinte, precum cea a Sfântului Sava cel Sfințit, Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște, Sfântul Gherasim de la Iordan, dar și alte locuri importante de pelerinaj din Țara Sfântă

Comentarii Facebook


Știri recente