Moaştele Sfântului Grigorie s-au întors în Oltenia

Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul care au poposit câteva zile la Biserica Icoanei din Bucureşti, cu prilejul sărbătoririi Duminicii Ortodoxiei, au fost duse ieri-dimineaţă înapoi la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea. Sfintele odoare au fost purtate într-o ultimă procesiune de cler şi credincioşi în jurul Bisericii Icoanei, informează Ziarul Lumina.

Ieri-dimineaţă, 3 martie, a avut loc un moment de rugăciune care a anunţat încheierea evenimentelor religioase şi culturale de la Biserica Icoanei prilejuite de sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei în Capitală. Soborul de slujitori de la această biserică a săvârşit Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul înaintea raclei cu sfintele sale moaşte, aduse săptămâna trecută de monahiile de la Mănăstirea Bistriţa din Arhiepiscopia Râmnicului. După slujbă, preoţii au purtat racla cu sfintele odoare în jurul bisericii, săvârşind, după rânduială, opririle cu ecteniile speciale, pentru ocrotirea poporului credincios, spre sănătatea şi mântuirea lui. După ce şi ultimii credincioşi au cinstit moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, racla acestuia a fost pusă într-o maşină care le-a transportat la locul lor de obârşie şi cinstire necontenită, la Mănăstirea Bistriţa.

Părintele Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală şi parohul Bisericii Icoanei, a afirmat că s-a încheiat un eveniment istoric care va rămâne întipărit în memoria credincioşilor şi a slujitorilor de la această biserică. „Pentru Biserica Icoanei putem spune că a fost un eveniment cu adevărat istoric şi cred că vom realiza acest lucru numai cu trecerea timpului. În acelaşi timp suntem bucuroşi că am putut să punem în aplicare hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a declarat anul 2015 ca An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi iată că am avut o colaborare fericită între parohie şi mănăstire, între Parohia Icoanei şi Mănăstirea Bistriţa. Cu binecuvântările ierarhilor noştri am făcut un act misionar şi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că ne-a dat binecuvântare pentru acest eveniment şi pentru programul organizat cu ocazia Duminicii Ortodoxiei“, ne-a spus părintele protoiereu.

La Biserica Icoanei s-a desfăşurat, în perioada 26 februarie – 2 martie, un program duhovnicesc şi cultural care a inclus slujbe bisericeşti, două procesiuni, pelerinaj al credincioşilor la racla cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, concerte de cântece religioase, slujbe de sfinţire a icoanelor, precum şi cuvântări din partea ierarhilor, preoţilor, autorităţilor locale.

Comentarii Facebook


Știri recente