Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul aduse în Capitală

Credincioșii bucureșteni se vor putea închina, la finalul acestei luni, la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul. Cinstitele odoare vor fi aduse de la Mănăstirea vâlceană Bistrița în Capitală, pe 26 februarie, după cum aflăm de la TRINITAS TV.

Moaștele Cuviosului vor ajunge la Biserica ”Icoanei” din București joi, 26 februarie, la ora 13.00 și vor rămâne acolo până pe 2 martie.

Pelerinajul sfintelor odoare în Capitală este prilejuit de sărbătoarea Dreptei Credințe din prima duminică a Postului Mare, atunci când cinstim restabilirea cultului icoanelor, și de hramul Bisericii ”Icoanei”. Cuviosul Grigorie a fost unul dintre apărătorii cinstirii icoanelor și a relicvelor sfinte.

Sfântul s-a născut la sfârșitul secolului al VIII-lea, în jurul anului 790. A dus o viață monahală exemplară și a rămas renumit pentru dârzenia cu care a apărat cultul icoanelor. A murit într-o mănăstire din Constantinopol, în ziua de 20 noiembrie 842.

Cinstitele sale moaște, după mai multe veacuri de mutări cauzate devitregia vremurilor, au fost aduse la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, unde se află și în prezent. În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română.

Comentarii Facebook


Știri recente