Moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost aduse la Făgăraş

Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse sâmbătă, 4 octombrie 2014, în jurul orei 11:00, la biserica Sfântul Nicolae din Făgăraş de către o delegaţie a Arhiepiscopiei Bucureştilor condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Sfintele moaşte au fost întâmpinate de către delegaţia Mitropoliei Ardealului condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Cu acest prilej a fost oficiată slujba Te Deum-ului, iar apoi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan a rostit un cuvânt de bun venit.

Sf. Constantin Brâncoveanu domn al bucuriei în Raiul lui Dumnezeu

În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a vorbit despre importanţa acestui moment pentru credincioşii parohiei Sf. Nicolae din Făgăraş şi a arătat că Sfântul Constantin Brâncoveanu este şi în Rai domn al bucuriei şi alături de el se desfătează şi laudă pe Dumnezeu toţi românii.

„Binecuvântat să fie Dumnezeu că într-o zi ca astăzi a trimis pe iubita sa slugă credincioasă, pe Constantin Brâncoveanu l-a trimis înapoi în localitatea dvs., la biserica pe care a ctitorit-o. Preasfinţia Voastră, vă mulţumim pentru că în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh, împreună cu Părintele Cărămizaru de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, de azi dimineaţă şi până aici la Făgăraş aţi fost garda de onoare a slăvitului domn Constantin Brâncoveanu. Această cinste v-a dat-o Dumnezeu să fiţi oştean al lui Brâncoveanu, să îl însoţiţi cu pas domol la casa lui. Unde a fost iubit credincioşi Brâncoveanu timp de 300 de ani? Nu l-a văzut nimeni pentru că de 300 de ani i-a dat Dumnezeu o ţară mai frumoasă decât cea pe care i-a dat-o aici pe pământ, i-a dat o ţară în Raiul bucuriei lui Dumnezeu. El şi acolo este domn al bucuriei şi alături de el se desfătează şi laudă pe Dumnezeu toţi românii, într-un colţ de rai, ţara lui Brâncoveanu şi raiul bucuriei lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinţia Sa potrivit TRINITAS TV .

Fragment din moaştele Sf. Constantin Brâncoveanu la ctitoria sa din Făgăraş

Cu binecuvântarea Patriarhului României, biserica din Făgăraş a primit o icoană cu reprezentând pe Sf. Constantin, icoană care are într-o casetă de argint aurit un mic fragment din Sfintele moaşte ale sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

A urmat apoi cuvântul Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul.

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, programul acesta pe întreg cuprinsul anului 2014, an dedicat comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni, continuă în Transilvania, o provincie românească, de care Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu a fost foarte legat. A avut proprietăţi aici înainte de a ajunge domn al Ţării Româneşti, iar la 10 ani de la urcarea sa pe tronul acestei ţări a ctitorit aici la Făgăraş această frumoasă biserică care de peste 300 de ani reprezintă inima ortodoxiei în această zonă, însă a ridicat şi cunoscuta Mănăstire de la Sâmbăta de Sus. De aceea, astăzi, pentru obştea creştină ortodoxă din Făgăraş este o sărbătoare de mare importanţă, de mare însemnătate duhovnicească şi un moment cu adevărat istoric. Vă felicit că aţi ieşit în întâmpinarea Sfântului Constantin Brâncoveanu, ctitorul Bisericii dvs., iar în numele Preafericitului Părinte Daniel oferim acestei ctitorii brâncoveneşti o icoană cu chipul sfântului martir care are într-o casetă de argint aurit un mic fragment din Sfintele moaşte ale sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu ca să fie mângâiere şi binecuvântare pentru enoriaşii acestei biserici, dar şi pentru pelerinii care dorind să cunoască lucrarea de acum 300 de ani a voievodului vor vizita această frumoasă ctitorie, simbol al rezistenţei ortodoxe şi româneşti în ţara dumneavoastră”, a spus Preasfinţia Sa.

Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată spre închinare pelerinilor prezenţi la Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraş.

Spre seară, delegaţia Arhiepiscopiei Bucureştilor va duce sfintele moaşte ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Comentarii Facebook


Știri recente